A német gazdasági minisztérium pénteken közölt adatai szerint az ipari termelés 1,4 százalékkal nőtt az előző hónappal összemérve, az augusztusi 3,1 százalékos csökkenés után. A Reuters által megkérdezett elemzők 2 százalékos havi ipari termelésnövekedést vártak szeptemberre.

Szeptemberben a feldolgozóipari termelés 1,7 százalékkal nőtt, ezen belül a továbbfelhasználásra szánt termékek termelése 0,2 százalékkal csökkent. A fogyasztási cikkek termelés 1,4 százalékkal esett, míg a beruházási javak termelése 4,5 százalékkal nőtt.

Az energiatermelés 2,4 százalékkal emelkedett, az építőipari termelés 1,2 százalékkal csökkent augusztushoz képest.

Jó hír is jött

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a német export és import szeptemberben az előző havihoz képest - közölte pénteken a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Szeptemberben naptári és szezonális kiigazítással 5,5 százalékkal bővült a német export az augusztusi 5,8 százalék csökkenés után. A szeptemberi német import 5,4 százalékkal nőtt az augusztusi 1,3 százalékos esés után. Elemzők az export kisebb, 1,9 százalékos, az import szerényebb, 0,8 százalékos növekedésére számítottak.

Szeptemberben 18,5 milliárd euró volt a német kereskedelmi mérleg többlete az augusztusi 17,5 milliárd euró után. Elemzői várakozásokban 18,3 milliárd euró szerepelt. Az idei első kilenc hónapban 158,9 milliárd euró többlet alakult ki a német külkereskedelemben. Egy évvel korábban ugyanebben az időszakban kisebb, 145,8 milliárd euró volt az aktívum.