Az orosz választók közel negyede hajlandó áruba bocsátani a szavazatát szeptemberi parlamenti választások előtt - derült ki a Levada Center közvélemény-kutató intézet friss felméréséből, amelyet a Moscow Times idéz. A szavazók egy része azt is megmondja, hogy mennyire tartja a voksát.

A felmérés szerint az oroszok 11 százaléka ötezer rubelt (22 ezer forint) kérne a szavazatára igényt tartó politikai erőtől, hét százalékuk már kétezer rubelért is oda tenné az X-et ahova a megrendelő akarja. Vannak, akik még ennyire sem tartják a támogatásukat.

Egyre többen vannak

A 48 orosz régióban végzett közvélemény-kutatásban megkérdezett 1600 ember kevesebb mint kétharmada, 63 százaléka mondta azt, hogy elvi okokból elfogadhatatlannak tartaná voksa áruba bocsátását.

Úgy tűnik, nő azoknak az oroszoknak a száma, akik teljesen kiábrándultak a demokráciából, ugyanis a 2011-es Duma-választások előtt végzett hasonló felmérésben még csak a megkérdezettek 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kész eladni a szavazatát.

Putyin a nyerő

A növekedést magyarázhatja, hogy az öt évvel ezelőtti választásokat súlyos csalások torzították el. Ezek között előfordult a voksok meghamisítása, illetve többes szavazás (amikor egy ember több szavazatot ad le). A választást kormányellenes tömegtüntetések követték.

Ennek ellenére most is a Vlagyimir Putyin államfő pártja, az Egységes Oroszország a választások esélyese. A párt támogatottsága Levadánál a tavaszi 42 százalékról a nyárra 35 százalékra esett, ami véletlenszerű ingadozást is fedhet. Az állami közvélemény-kutatók (VCIOM, FOM) stabilan 47-49 százalékon mérik az Putyin pártját.