A lengyel állam az elmúlt 10 évben 66 milliárd zlotyt fektetett a szénbányászati szektorba, ám a bányák ennek ellenére veszteségesek, a szén eladása egyre csökken, a vállalatok túl sok embert alkalmaznak. Az ágazatot gyakorlatilag a szakszervezetek irányítják - idézte a számvevőszék jelentését a wyborcza.pl. A lengyel kormány ugyanakkor nem lát problémákat e területen.

Már 2012-ben csökkent a kitermelt szén mennyisége, az azt követő három évben 40 millió tonnáról 27 millióra esett vissza. Az eladásból származó jövedelem 2013-ban először alacsonyabb volt a korábbinál, és annak az évnek a végére a cégek pénzügyi eredménye mínusz kétmilliárd zlotyt mutatott.

Dacára a nehézségeknek a munkaadókat képviselő Szén Társaság (KW) vezetősége aláírt egy megállapodást a szakszervezetekkel, amelynek értelmében megemelték a bányászok nyugellátását 1500 zlotyval (110 ezer forint). A munkában maradók fizetését közel nyolc százalékkal, havi 6800 zlotyra (félmillió forint) emelték. Ez a tendencia az egész szektorban érvényes, nem csupán a KW-nél.

Épp az ellenkezője

A számvevőszék (NIK) 2007-től 2015-ig elemezte a helyzetet az ágazatban. A 66 milliárd zlotyból, amit ez alatt az idő alatt az állam a szektorra költött 58,4 milliárd a társadalombiztosítási alap deficitjére, azaz a bányászok nyugdíjára és rokkantnyugdíjára ment el. Miután 2013-ban elkezdtek esni a szénárak, az ágazat nagy veszteségeket szenvedett, 2015-ben összességében a veszteség már elérte a 4,5 milliárd zlotyt.

Az utóbbi években Lengyelországban 16 százalékkal, 85 millió tonnáról 72 millióra csökkent a szénfelhasználás. Ezt sem a kormány, sem a cégek nem gondolták, ellenkezőleg, az eladás növelésével számoltak.