Andrej Babis december 6-án letette a miniszterelnöki esküt. A dúsgazdag üzletember Ano névre keresztelt pártja elitellenes kampánnyal nyert az októberi választásokon, ám miután az elmúlt hat hétben nem vezettek eredményre a koalíciós tárgyalások, Babis kisebbségi kormányt alakít - derül ki a bne IntelliNews régiós hírportál cikkéből.

A hagyományos jobb- és baloldal azzal az indokkal utasította vissza az új kormányfő próbálkozását, hogy csehországi és uniós vizsgálat is folyik ellene azzal a váddal, hogy még üzletember korábban egyik cége csalt egy projekt uniós támogatásának felhasználásánál. Az Anónak 78 képviselője van a 200 fős törvényhozásban ezért a kormány túléléséhez segítségre lesz szüksége, amikor januárban megtartják a vele kapcsolatos első bizalmi szavazást.

Kommunisták és neonácik

Úgy tűnik, ezt az akadályt leküzdhetik, ugyanis a parlament két szélén álló politikai erő, a 15 mandátummal rendelkező kommunisták és a 22 parlamenti széket elfoglaló neonáci párt jóindulatúan viszonyul az új kormányhoz. A bizalmi szavazáson a részt vevő képviselők szavazatainak egyszerű többségét kell megszerezni, ezért, ha ez a két párt távol marad a voksolástól, akkor már csupán maximum 163 fő marad. Így 82 szavazat kell a kormány túléléséhez.

Ez meglehet, ugyanis politológusok szerint a szociáldemokratáknak és a konzervatívoknak nem érdekük, hogy a kormány sorozatos leszavazásával előrehozott választásokat provokáljanak ki, ugyanis októberben veszítettek súlyukból a korábbiakhoz képest, és ez a lecsúszás folytatódhat. Három bizalmi szavazás elvesztése esetén kellene az államfőnek új választást kiírnia.

Sőt a helyzet az, hogy még kormánykoalíciót is alakíthatnak az Anóval, ha lezárul a Babis elleni vizsgálat, s így azt mondhatják, hogy nem a véleményük változott meg (amelynek alapján korábban elutasították a közös kormányzást), hanem a helyzet.

Purgálás veheti kezdetét

Babis kormányának tagjai december 13-án tehetik le az esküt. A miniszterek egy része csak átül egyik székből a másikba - például Alena Schillerova pénzügyminiszter korábban miniszterhelyettes volt, Martin Stropnicky külügyminiszter az előző kormányban a védelmi tárca élén állt. Másokat az Ano szakpolitikusai közül választott a kormányfő és lesznek független szakértők is egyes tárcák élén.

Miután miniszterelnökké vált, Babis megkezdheti a kormányzati posztok osztogatását. Csehországban eddig a főtisztviselők a helyükön maradtak a kormányváltások idején, ám az üzletember azt ígérte a választóknak, hogy a hatékonyság javítása és a korrupció felszámolása érdekében átrostálja az államapparátust.

Rendőrségi probléma

A gazdaságpolitikában állami költekezést és adócsökkentést ígért egyszerre, megfogadva, hogy kormánya egyensúlyban tartja a költségvetést. A cseh büdzsé idén az év egy részében szufficites volt, és 2017-re mindössze 60 milliárd korona hiányt (735 milliárd forint) várnak. A jövő évi terv ezt 50 milliárdra faragná le. Az elsődleges - adósságtörlesztés nélküli - egyenleg továbbra is pozitív lehet.

Babis további fontos választási ígérete volt, hogy elődjénél, a szociáldemokrata Bohuslav Sobotkánál keményebben lép fel az EU bevándorlási politikájának formálásában. Kormányfőként aktív szerepet akar vállalni ebben: az illegális migráció megállításának legfőbb eszközét az embercsempészek letartóztatásában látja.

A menekültek fogadásának kötelező kvótáját elveti, és erről meg akarja győzni az Európai Bizottságot és a többi uniós tagországot is. A megoldást - szinkronban az Orbán-kormány politikájával - Európán kívül keresi.

A nyitókép forrása: Michal Cizek/AFP