Bár sok közös vonása van a lengyel és a magyar kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz politikájának, nem várható egy lengyel-magyar tengely kialakulása az EU-n belül - állapítja meg a Politico a két párt vezére, Jaroszlav Kaczynski és Orbán Viktor nagy titokban tartott szerdai találkozója után. Az tárgyalások tartalmát egyelőre mélyen titkolják.

A találgatások szerint David Cameron brit miniszterelnök csütörtöki budapesti látogatása előtt egyeztethettek a londoni kormány reformprogramjáról és talán az EU brüsszeli irányításával kapcsolatos éles bírálataikról is. Az előbbi kérdésen mindkét ország ellenzi, hogy Nagy-Britannia korlátozza a szigetországba érkező kelet-közép-európai vendégmunkások jogait, de lát lehetőséget a kompromisszumra.

Durva megjegyzések

A lengyel és a magyar vezető egyetért abban is, hogy a bevándorlókat távol kell tartani Európától. Kaczynski, aki nem tölt be formális vezetői posztot a kormányban, ezért nyíltabban beszélhet, "parazitáknak és véglényeknek" minősítette a menekülteket. Közismert ugyanakkor, hogy a lengyel vezető és pártja élesen orosz- és meglehetősen németellenes, ami a Fideszről és a magyar kormány fejéről nem mondható el.

A nemzetközi hírportál rövid jellemzése szerint a két kormánypárt közös hitvallása a következőképpen írható le: nacionalista retorika plusz szocialista gazdaságpolitika. (Ha valaki ezt esetleg lerövidíti, az érdekes jelzős szerkezethez juthat - a szerk.) A sok közös vonás ellenére több tényező is szétválasztja a feleket.

Nem ismerik egymást

A lengyel jobboldal egy része csodálja Orbánt 2010 óta folytatott politikája miatt - mondta a Politicónak Igor Janke, a "Támadó: Obán Viktor mesés története" című népszerű könyv szerzője. Ugyanakkor nem kell eltúlozni a magyar politikus befolyását a PiS-re - teszi hozzá. Szerinte ő jobban ismeri Kaczynskit és Orbánt, mint a két vezető egymást.

A lengyel kormánypárt szeretné elmélyíteni a kelet-közép-európai országok, a visegrádi négyek együttműködését, amelyet szerinte háttérbe szorítottak az itteni államok kapcsolatai Párizzsal és Berlinnel. Ennek nyomán létrejöhetne egy a Balti-tengertől a Fekete-tengerig és a Balkánig terjedő szövetség, természetesen Varsóval a középpontjában.

A terv támogatói is elismerik azonban, hogy ez az új erőtér nem jöhet létre egyik napról a másikra. Állati jó lenne, ha mi lennénk az új Benelux államok, de nem vagyunk azok - mondja Konrad Szymanski az új lengyel kormány európai ügyekben illetékes minisztere egy fórumon nemrégiben.

Most másképpen lesz

Az EU vezetése csírájában akarja elfojtani az orbánizmus kialakulását Lengyelországban - derül ki Peter Spiegel, a Financial Times (FT) uniós szakírója cikkéből. Spiegel emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány éppen öt évvel ezelőtt fogadtatta el a Fidesz kétharmados parlamenti többségével az új médiaszabályozást, amely a pártkomisszárokkal feltöltött médiahatóság kezébe adta a sajtó felügyeletét.

A törvény nyomán hetekig tartó üzengetés kezdődött Brüsszel és Budapest között, az ügy hozzájárul ahhoz, hogy Orbán az EU fekete bárányává vált. A történelem ismételődni látszik, hiszen a PiS a magyar kormányfő kottájából játszva alakította át országa médiatörvényét. Lapátra tették a közszolgálati rádió és tévé vezetését, utódaik kinevezésének jogát pedig a kormány kezébe adták.

Ugyanakkor úgy tűnik, Brüsszel ezúttal elszántabban készül szembe szállni a sajtószabadság korlátozásával, mint öt évvel ezelőtt - véli az FT szakírója. Egy nappal a varsói törvénykezés után Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a testület jövő héten esedékes ülésén napirendre tűzi a lengyel médiaszabályozás ügyét.

Betöltik a "fegyvereket"

Elődje José Manuel Barroso technokrata módon kezelte Orbánt. Utasította illetékes biztosát, hogy írjon egy levelet a magyar kormánynak, amelyben néhány kisebb változtatást kértek az új médiatörvényben, mondván: egyes passzusok sértik az egységes európai piac szabályait. Barroso tartózkodott attól, hogy az jog uralmának lerombolásával vádolja az orbáni vezetést.

Günter Oettinger az Európai Bizottság médiáért is felelős jelenlegi biztosa viszont azzal indított, hogy kijelentette: a lengyel lépés sérti az európai alapértékeket és jelezte, hogy bevetik azokat az eszközöket, amelyeket éppen a magyar kormány viselt dolgai miatt hoztak létre a jog uralmát szisztematikusan leépítő tagállamok megrendszabályozására.

Más a helyzet

A keményebb fellépést részben az alapozza meg, hogy Juncker és biztosai készek szembe menni a tagállamok erős embereivel. Az Európai Bizottság például a tagországok kormányainak heves ellenkezése ellenére keresztülvitte a bevándorlók kötelező létszámkvóták szerinti elosztásának elvét. (Az ezt az utolsó töltényig ellenző magyar és szlovák kormány így nem tehetett mást, mint hogy jogorvoslatot kérjen a szabály ellen.)

A közös európai határőrség felállításának ügyében szintén számos tagállam vezetőinek ellenkezése ellenére nyomulnak előre, legyalulva azokat az érveket, amelyek szerint egy ilyen szervezet működése megengedhetetlenül korlátozná az uniós országok szuverenitását. Juncker politizáló brüsszeli vezetést ígért, és ehhez tartja magát.

Hiányzik a pártcsalád

A lengyelek elleni fellépésben a kezére játszik, hogy a PiS, szemben a Fidesszel, nem az Európai Néppárt tagja, hanem egy kisebb szakadár csoporttal, az brit toryk vezette Európai Konzervatívok és Reformistákkal tart az Európai Parlamentben. Emiatt kisebb politikai ellenállásra számíthat, ha fellép a Jog és Igazságosság kormánya ellen.

Emellett bevetheti azt az eszközrendszert, amellyel Barroso 2011-ben még nem rendelkezett. Akkor két lehetőség állt a brüsszeli vezetés rendelkezésére: az említett technikai egyeztetés, illetve az európai alapszerződés 7-es cikkelyének élesítése. Az előbbi gyengécske eszköz, az utóbbit viszont, amely a jogsértő tagállam uniós szavazati jogának megvonásával járhat, nem véletlenül hívják "atombombának".

A két lehetőség közti útkeresés vezetett el 2014-ben ahhoz a szabályozáshoz, amely lehetővé teszi, hogy Brüsszel folyamatosan vizsgálja azokat az országokat, amelyek a jog uralmának szisztematikus megsértésével gyanúsíthatók. Oettinger most ezt a "fegyvert" akarja élesíteni.