Egy hónappal ezelőtt a BAML felmérésében az alapkezelőknek még több mint a fele bízott abban, hogy megerősödik az elkövetkező egy évben a világgazdasági növekedés üteme. A mostani felmérésben ez az arány 32 százalékra, kétéves mélypontra csökkent.

Az összesen 640 milliárd dollárnyi vagyont kezelő befektetési alapok vezetői körében október elején végzett felmérés megállapította, hogy miközben a Fed fokozatosan zárja el az "olcsópénz-csapot", az EKB viszont egyre inkább a monetáris lazítás felé hajlik, a befektetői bizalom lényegesen romlott a globális növekedési kilátásokat illetően a néhány héttel korábbihoz képest.

"Szertefoszlott a makro-eufória" - mondta Manish Kabra, a BAML elemzője. Egyre kevesebb befektető gondolja, hogy a mennyiségi monetáris enyhítés lenne a gyógyír Európa növekedési gondjaira - mutatott rá. "Pánikról szó sincs, csak a profitnövekedési várakozásaikat fogták vissza."

A piac a helyzetre a kockázatosabb befektetési pozíciók felszámolásával reagált. "Elment a befektetők nemrégiben még nagy étvágya a feltörekvő piaci és az európai eszközöktől" - fogalmazott a BAML elemzője.