Az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszerben (EU ETS) részt vevő cégek 2 százalékkal kevesebb üvegházgázt bocsátottak ki 2011-ben, mint a megelőző évben, miközben a gazdaság 1,6 százalékkal bővült - jelentette be az EU klímaügyi biztosa, Connie Hedegaard. A 27-tagú közösségben működő társaságok 2011-ben 1,889 milliárd tonna Co2-ekvivalens üvegházgázt bocsátottak ki.

A biztos szerint mindez azt bizonyítja, hogy a gazdasági növekedés és a kibocsátáscsökkentés nem zárják ki egymást, illetve, hogy maga az EU ETS is teljesíti célját, nevezetesen az emisszió mérséklését. Ezzel együtt Hedegaard elismerte, annak érdekében, hogy a rendszer továbbra is megbízhatóan megfeleljen ennek az elvárásnak, kiigazításokra lesz szükség a szisztémában.

A rendszerben forgó egységek (EUA) irányadó árfolyama jelenleg körülbelül 6,70 euró/tonna körül alakul, ami nem egyedi vélemény szerint túlságosan alacsony ahhoz, hogy zöld fejlesztésekre ösztönözze a társaságokat. Ezért a biztos szerint hamarosan kisebb változásokat jelentenek be az ETS 2013-2020-as harmadik szakaszára vonatkozóan, amelyek vélhetően az időszak elején aukción értékesítendő egységek számának csökkenését jelenti majd - írta a Platts.com.

Mélyebb strukturális változások a kereskedelmi rendszeren belül erősen érzékenyek a politikai klímára, ezért csak hosszabb távon várhatóak.