Iowában, azaz az amerikai elnökválasztási kampány első előválasztásának otthont adó államban nem dől el az elnökjelölés sorsa, de rövid úton búcsút mondhat álmainak a jelöltek egy része - kezdi egy aranyszabály elismétlésével cikkét Jonathan Bernstein politológus, a Bloomberg publicistája. Ez az idei kampányban sem volt másként.

A demokrata Martin O'Malley és a republikánus Mike Huckabee az eredmények nyilvánosságra kerülése után azonnal kiszállt a versenyből. Sokan mások szinte biztosan csak adnak még egy kis időt maguknak, például a New Hampshire államban tartandó, jövő keddi fordulóig, mielőtt ugyanezt teszik.

Megvan a jelöltjük

Bernstein szerint ugyanis a republikánus szavazók világos üzentet küldtek az ország többi államában szavazó társaiknak: a hétfői győztest, Ted Cruz texasi és a harmadik helyezett Marco Rubio floridai szenátort tartják elfogadható republikánus elnökjelöltnek. A párton kívüli Donald Trump ingatlanmágnás esete más kérdés.

A hétfői jelzés persze nem tekinthető úgy, hogy a verseny lefutott, hiszen a politikában a valószínűtlen dolgok is könnyen megtörténhetnek. Ugyanakkor semmi okunk feltételezni, hogy azok a republikánus jelöltek, akik a futottak még kategóriájába kerültek Iowában, később feltámadhatnak.

Elveszett álom

Trumppal kapcsolatban nem tudjuk, hogy a következő előválasztásokon hogyan fog szerepelni, vagy hogy váratlan hétfői kudarca egy csapással lerombolta-e azt az imázsát - amelyet fél éven át építgetett -, miszerint senki más nem nyerhet, csak ő. Mindkét dolog valószínűnek látszik, de majd meglátjuk.

Ahogy vetélytársai jönnek föl, a republikánusok közötti népszerűtlensége komolyan miatt egyre halványul sikerének esélye. Ahhoz, hogy Trump legyen a Republikánus Párt elnökjelöltje, arra lenne szükség, hogy ebben a kampányban minden másként történjen ahhoz képest, ahogy az elnökválasztásokon - az elmúlt évtizedekben - történni szokott. Az iowai szavazás azonban erős jelzést adott arra, hogy minden marad a régiben.

A kérdés a politológus-publicista szerint az, hogy a republikánus szavazók hogyan fogadják a hét eleji üzenetet. A mérsékelt konzervatívok felsorakoznak Rubio mögé? Cruz komoly támogatást tud felhalmozni? Rábírják a többi mérsékelt jelöltet, hogy lépjen vissza Rubio javára?

A helyzet ugyanaz

A demokraták oldalán nem sok történt. Várható volt, hogy Hillary Clinton szoros meccset vív Bernie Sanders vermonti szenátorral, akinek nagy fölényt kellene - részben kellett volna - mutatnia a két első előválasztáson ahhoz, hogy jelentős versenytársa legyen a volt first ladynek. Sanders jó formát mutatott, de nem várható, hogy elnyerné a demokraták elnökjelöltségét.

Nagyon sok van még hátra, több mint négy tucat előválasztás követi egymást, ám mindkét táborban valami nagyon váratlan dolognak kellene történnie ahhoz, hogy a karakteres, megosztó jelöltek, Trump és Sanders megszorítsák az esélyeseket. Az iowai első fordulóban a republikánus és a demokrata szavazók is nagy lépést tettek abba az irányba, hogy a megszokott mederbe tereljék az előválasztási kampányt.