A vállalatoknak nyújtott banki hitelek mennyisége márciusban éves szinten 2,2 százalékkal csökkent. Februárban szintén 2,2 százalékos éves visszaesés volt.

Havi összevetésben 4 milliárd euróval kaptak kevesebb hitelt márciusban a magánvállalatok, ami azonban jobb a februári adatnál, amikor 13 milliárd euróval csökkent a vállalati hitelezés az eurózónában.

Howard Archer az IHS Global Insight elemzője szerint az ECB nyugtatgathatja magát azzal, hogy márciusra lassult a vállalati hitelezés csökkenésének üteme, de az abszolút számok még mindig aggodalmat keltenek. Piaci elemzők szerint a vállalati hitelezés jelentős erősödése alapfeltétele a gyorsabb európai gazdasági növekedésnek.

Az ECB szerint a legszélesebb kört lefedő M3-as pénzmennyiség mutató márciusban 1,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Februárban még 1,3 százalékos növekedés volt, és mindkét adat jóval kisebb a 4,5 százalékos referenciaértéknél, amely a 2 százalékot még éppen el nem érő inflációs céllal arányos lenne.

A hitelezési adatok újabb ösztönzőt jelentenek az EKB vezetőségének, hogy valamifajta monetáris enyhítési tervet jelentsenek be a május 8-i ülés után.