Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) pénteken kiadott jelentése szerint szezonális kiigazítással a márciusival azonos mértékben, 0,3 százalékkal csökkent az ipari termelés az Egyesült Államokban havi összevetésben. Éves alapon 1,9 százalékkal növekedett a termelés volumene. Az ipari kapacitások kihasználtsága 0,4 százalékponttal 78,2 százalékra csökkent.

A The Wall Street Journal által megkérdezett elemzők az ipari termelés 0,1 százalékos visszaesését valószínűsítették, a kapacitáskihasználtsági rátát pedig 78,3 százalékra várták.

A kőolaj- és földgázkutak kitermelési tevékenysége 14,5 százalékkal csökkent áprilisban, a visszaesés mértéke már a negyedik egymást követő hónapban volt kétszámjegyű. Az olajárak zuhanása - tavaly nyáron még 110 dollárt, januárban csak 50 dollárt adtak egy hordó kőolajért - arra kényszerítette az energetikai cégeket, hogy gyorsan fogják vissza a kitermelést.

Az ipari termelés háromnegyedéért felelős feldolgozóipar kibocsátása változatlan maradt a márciusi 0,3 százalékos növekedés után. A közüzemi vállalatok termelése 1,3 százalékkal esett vissza, mivel már kevesebbet kellett fűteni, a légkondicionálók ideje pedig még nem jött el.

Az idei első három hónapban az ipari termelés éves bázison 0,7 százalékkal csökkent, ami 2009 második negyedéve óta a legrosszabb eredmény. A feldolgozóipar teljesítménye 1 százalékkal esett vissza.