A kedden ismertetett 2018. évi amerikai költségvetési tervezet azt irányozza elő, hogy tíz éven belül kiegyensúlyozottá válik a büdzsé. A cél érdekében a kormányzat több területen csökkentené a kiadásokat és egyebek között eladná a stratégiai olajtartalék felét, amitől 16,5 milliárd dollár bevételt vár az októberrel induló új költségvetési évben - írta az MTI.

Elemzők szerint azonban, ha Washington rázúdítaná a piacra az olajtartalékának egy részét, az komolyan keresztbe tenne az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló államok erőfeszítésének, hogy feltornásszák az energiahordozó árát.

Az olajexportálók a múlt év végén arról döntöttek, hogy visszafogják a termelésüket, hogy eltüntessék a piacokon évek alatt felhalmozódott olajtöbbletet, és ezzel emelkedésre bírják a kőolaj árát.

Az OPEC és a szervezeten kívüliek épp csütörtökön egyeztetnek Bécsben arról, hogy júliustól további kilenc hónapig fenntartanák a januártól hat hónapra életbe léptetett termeléscsökkentést, mert a kőolaj ára nem a várt mértékben emelkedett.

Amennyiben Washington úgy döntene, hogy megszabadul stratégiai olajtartalékának a felétől, akkor a piac a kőolaj árának a csökkenésével reagálna. A csütörtöki bécsi ülés résztvevőinek ezt az új tényt is figyelembe kell majd venniük, amikor döntenek a termelésről.

Kedden, röviddel 9 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 47 cent (0,87 százalék) csökkenéssel 53,40 dolláron állt.