Az Egyesült Államok hazai összterméke a második becslés szerint 0,7 százalékkal esett vissza az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - közölte pénteken az amerikai kereskedelmi minisztérium. Elemzők 0,8 százalékos csökkenésre számítottak, miközben az első becslésben még 0,2 százalékos növekedés szerepelt. A visszaesés drasztikus mértékű ahhoz képest, hogy 2014 utolsó negyedévében 2,2 százalékkal, a harmadik negyedévében pedig 5 százalékkal növekedett az amerikai gazdaság. 2009 közepe óta harmadjára fordult elő, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye zsugorodott egy negyedévben.

Az első negyedévi visszaesést elsősorban a rendkívül hideg tél és az erős dollár számlájára írják, és elemzők arra számítanak, hogy a következő negyedévben ismét növekedni fog a gazdaság, nagyjából 2 százalékkal.

Január-márciusban a hazai össztermék több mint kétharmadát adó személyi fogyasztás csak 1,8 százalékkal nőtt az előző negyedévi 4,4 százalékkal szemben. A beruházások 2009 vége óta a legerősebb ütemben, 2,8 százalékkal csökkentek az előző negyedévi 4,7 százalékos növekedés után. A kormányzati kiadások 1,1 százalékkal süllyedtek.

Az export a dollár erősödésének következtében 7,6 százalékkal esett, míg 2014 utolsó három hónapjában még 4,5 százalékkal nőtt.

A Federal Reserve vezetői már korábban jelezték, hogy az első negyedévi visszaesést átmeneti jelenségnek tekintik. A Fed áprilisi ülése után kiadott közleményben rámutattak, hogy a rendkívül hideg tél miatt a fogyasztók otthon maradtak, nem költekeztek, valamint leálltak bizonyos üzleti tevékenységek, amit tovább súlyosbított a kikötők működésének átmeneti felfüggesztésével járó nyugati parti bérvita.

A kereskedelmi minisztérium közlése szerint január-márciusban éves összevetésben a bruttó nemzeti termék (GNP) 1,4 százalékkal csökkent, míg az előző negyedévben 1,4 százalékkal emelkedett. A GDP folyó áron számolt értéke 0,9 százalékkal 17 665 milliárd dollárra süllyedt, míg a tavalyi év utolsó negyedében még 2,4 százalékkal emelkedett.