A lengyel PGNiG állami gázmonopólium 10 százalékkal csökkenti a lakossági, és 3,3 százalékkal a legnagyobb felhasználóknak (főleg a műtrágya-gyártóknak) eladott gáz árát - jelentették be ma délután Varsóban. Ezt a lépést az tette lehetővé, hogy a lengyel cég legfőbb szállítójánál, az orosz Gazpromnál két hete több mint 10 százalékos árcsökkentést harcolt ki. Az új díjszabás a lengyel fogyasztóknál 2013. január 1-el lép hatályba.

A Gazprom árcsökkentése nem adomány, azt valóban kiharcolták a lengyelek: nemzetközi döntőbíróság elé vitték az orosz vállalatot, amelynek ítélete januárra volt várható. A Gazprom ezt nem akarta kivárni, inkább peren kívüli egyezséget kötött a PGNiG-vel. Ez a lengyel cégnek idén 2,5-3 milliárd zloty (778,0-933,6 millió dollár) megtakarítást jelent - írta a The Wall Street Journal.

Ugyancsak január 1-től példátlan, legalább 7 százalékos díjcsökkentésre kerül sor Bulgáriában a távfűtés tarifájában - jelentette be a szófiai energiaügyi állami bizottság. A Novinite hírügynökség pedig közölte, hogy a végfelhasználóknál 5-7 százalékkal csökkentik a gáz árát is. Ez kevésbé nagylelkű, mint a hasonló lengyel intézkedés, tekintettel arra, hogy úgy tűnik, Varsó az importgáz-ármegtakarítást teljes egészében továbbadja a fogyasztóknak, míg a bolgárok csupán annak mintegy harmadát. Ők ugyanis annak fejében, hogy aláírták a szerződést a Déli Áramlat bulgáriai szakaszának gyorsított megépítéséről, valóban példátlanul magas, 20 százalékos árleszállítást kaptak a Gazpromtól.