Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Skócia vetősége az első, amely komoly kormányzati javaslatot tesz le az asztalra Nagy-Britannia eurói uniós kilépésével kapcsolatban - szögezi le Nicola Sturgeon skót első miniszter (képünkön jobbra) a Financial Timesban megjelent cikkében. Kormányának javaslata a héten jelenik meg.

A politikus megjegyzi, hogy a londoni kormány még nem állt elő világos koncepcióval a Brexittel kapcsolatban. Sturgeon alapállítása szerint javaslatuk célja, hogy Skóciát bent tartsák az egységes európai piacon, ám úgy vélik, hogy ez az érdeke Nagy-Britannia többi államának és az EU-nak is.

Ki van zárva!

Ezért Edinburgh reméli, hogy London is az egységes piaci részvétel mellett dönt, ám a Westminsterből érkező jelzéseket egyelőre mintha a kemény brexitesek elképzelései ihletnék. Ezért nem igazán optimisták ezzel a lehetőséggel kapcsolatban.

Ugyanakkor Skóciának nem csupán azért elfogadhatatlan a teljes piaci szakítás az EU-val, mert a júniusi brit függetlenségi népszavazáson a skótok közel kétharmad-egyharmad arányban elutasították a kilépést. Azért is maradni akarnak, mert megbízható becslések szerint 80 ezer munkahely veszne oda, ha kiesnének az egységes piacról.

Bonyolult helyzet

Ha a brit kormány úgy dönt, hogy Nagy-Britannia nem marad része az egységes európai piacnak, akkor Skócia kettős szerepre készül: része maradna az európai rendszernek is, miközben szabadkereskedelmet óhajtana folytatni a szigetország területén. A javaslatukban leírják ennek minkéntjét, de a lényeg az lenne, hogy az edinburgh-i parlament az eddigi decentralizáción túl további jogosítványokat venne át a Westminstertől.

Egy ilyen megoldás persze rendkívüli rugalmasságot igényelme mindhárom féltől, de ami például az EU-t illeti, korábban bizonyította, hogy számos különféle két- és többoldali megállapodást képes kezelni. Hasonló rugalmasság lehet szükség Anglia részéről.

Elmennek a végsőkig

Sturgeon levelének végén világossá tette, hogy Skócia európai státusának megőrzése érdekében készek újra napirendre tűzni az ország kiválását Nagy-Britanniából, ha nem látnak más lehetőséget. Az edinburgh-i kormány nem szándékozik közvetlen tárgyalásokat folytatni az EU-val, de kapcsolatban marad az európai intézményekkel.

Theresa May brit miniszterelnök (képünkön balra) ugyan többször jelezte, hogy kormánya meghallgat minden észrevételt és javaslatot a Brexittel kapcsolatban, ám pénzügyminisztere, Philip Hammond, aki néhány napja jár Edinburgh-ban, arról beszélt, hogy nem reális lehetőség, hogy Skócia speciális Brexit-alkut kössön - derül ki a BBC összefoglalójából.