Az elmúlt órákban ugyan már nem hurrikánként, hanem "csupán" lecsengő trópusi viharként tartják számon a Sandy forgószelet, ám az USA keleti partját végigpusztító szélvihar már legkevesebb 11 ember életét követelte az Egyesült Államokban - derül ki a CNN magyar idő szerint ma hajnali jelentéséből. Többségüket a házukra dőlő fa ölte meg. A hurrikán miatt a legfrissebb adatok szerint 67-en haltak meg a karibi térségben, közülük 51-en Haitin.

A kitelepítések sorában egy New York-i kórház következett tegnap este, amelynek 200 betegét kellett biztonságos helyre szállítani. Máshol már a pincében helyezik el a pácienseket és teljes kapacitással működnek az áramkimaradást pótló generátorok. Kicsi jó hír, hogy helyi idő szerint este nyolc órára 140 kilométer/óráról 120 kilométer/órára lassult a szélsebesség.

Hatvanmillió ember retteg

Manhattanban 14 lábbal (4,2 méter) rekordot döntött a hullámok magassága - a korábbi csúcsot 1960-ban, a Donna hurikán idején mérték 11 lábbal. New Yorkban összesen 400 ezer embert telepítettek ki. A környék összes nagyobb repülőterét lezárták, a víz elöntötte az Alsó-Manhattant és Brookynt összekötő metróalagutat. Egy felhőkarcoló építéséhez használt daru ledőlt. A szolgáltatók 2,8 millió áramkimaradást jegyeztek fel, ebből 350 ezer volt New York körzetében. A korábbi várakozásokkal szemben nem 50 millió, hanem összesen 60 millió ember életét keseríti meg a Sandy, mielőtt kifogy a szuszból.

Barack Obama elnök és kihívója Mitt Romney egyaránt megszakította választási körútját. Obama Washingtonból irányítja a mentést, a sajtónak nyilatkozva azt mondta: pillanatnyilag csak a veszélybe került emberek és a mentésben részt vevők testi épségéért aggódik, a választás úgyis lezajlik majd a jövő héten. Romney arra kérte követőit, hogy a kampányra szánt forrásokat fordítsák a károsultak megsegítésére.

Számolják a dollármilliárdokat

Csak a szél okozta károk értékét hétmilliárd dollárra becsülik. Ha ez igaz, akkor a biztosítóknak jóval mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, mint korábban gondolták. A hét végi várakozások még arról szóltak, hogy összesen - a vízkárral együtt - 6,3 milliárd dollárjukba kerülhet a Sandy pusztítása.

A New York-i tőzsde, amely utoljára 1985-ben maradt zárva egy teljes napra természeti katasztrófa - a Gloria hurrikán - miatt, ma sem nyit ki. Akadozik az állampapír-kibocsátás is: a Fed New York-i irodája nyitva van ugyan, de egyes kötvényügyletek időpontját módosították - jelentette a BBC. Számos amerikai bank, amelyeknek van londoni irodája, átcsoportosította tevékenységét a tengerentúlra, de kevesebb kereskedő ül a számítógépek előtt. Ez lehet az egyik oka annak, hogy nem volt számottevő hatása a kereskedelmi minisztérium tegnapi bejelentésének, miszerint augusztusban a vártnál jobban, 0,8 százalékkal bővültek a fogyasztói kiadások az USA-ban.

Az olajnak mindegy, a benzinnek nem

A Sandy okozta teljes kárt - a biztosítók kiadásán felül az áramkimaradásokkal, a vállalatok leállásával összefüggő költségeket - összesen 20 milliárd dollárra becslik a szakértők. Ez nem nőtt tegnap óta. Az Irene hurrikán tavaly 15 milliárdos kárt okozott. Az amerikai GDP-re rövid távon káros hatással lesz a katasztrófa, de a helyreállítás éppen annyival gyorsíthatja majd a növekedést, mint amennyivel a keleti part néhány napos leállása visszafogja.

A kőolaj ára lényegében nem reagált a helyzetre. A londoni Brent 109 dollár/hordó körüli áron forog, az észak-amerikai könnyűolajat hordónként 85 dolláron jegyzik. Nem ez a helyzet az üzemanyaggal és a fűtőolajjal, amelyek ára csúcsokat döntöget a nyersolajéhoz viszonyítva. Emögött az áll, hogy a keleti partvidék finomítóinak 70 százaléka leállt. A kereskedők a berendezések javítása és a további áramszünetek miatt attól tartanak, hogy a fűtési szezon kezdetén némi áruhiány léphet fel.

A statisztikusokat nem lehet leállítani

A Citigroup bejelentette, hogy a megszokott szolgáltatásokat nyújtja ügyfeleinek annak ellenére, hogy munkatársai nem mennek meg a munkahelyükre. (Hasonló a helyzet más nagybankoknál, például a Goldman Sachsnál is.) Az üzletkötéseket részben Londonba, részben az ázsiai piacokra telepítették át, az utóbbi miatt délutáni-éjszakai műszakot vezettek be.

Felmerült a kérdés, hogy a hurrikán miatt később teszik közzé a pénteken esedékes októberi havi munkaügyi jelentést. Ez az utolsó fontos makroadat, amely még a jövő keddi elnökválasztás előtt megjelenik. A munkaügyi minisztérium közölte, hogy ha rajta múlik, akkor nem lesz halasztás. A gyorsjelentések közzétételében ugyanakkor lehet fennakadás: a Pfizer, a világ legnagyobb gyógyszergyártója az egyik azok közül a cégek közül, amelyek elolták negyedéves adataik közzétételét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!