A spanyol központi bank pénteken közzétett adatai szerint 680 milliárd eurót tett ki a kormányzati adósság, ami a bruttó hazai termék (GDP) 63,6 százaléka, ami 1998 óta a legmagasabb. Egy évvel korábban a GDP-arányos adósság még csak 55 százalék volt. Az EU stabilitási és növekedési paktumának előírásai szerint egy-egy ország államadóssága nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát.

Az euróövezet negyedik legnagyobb gazdasága csak lassan tud kilábalni a válságból: az idei első negyedévben mindössze 0,3 százalékkal nőtt a GDP az előző három hónaphoz képest, amikor 0,2 százalék volt a növekedés. A hivatalos előrejelzések az idén 0,8 százalékos növekedéssel számolnak.

A szerény növekedés miatt az első negyedévben 14 éve nem látott szintre, 21,3 százalékra emelkedett a munkanélküliség az országban, ezzel Spanyolország nemcsak az EU-ban, hanem a fejlett ipari országok között is listavezető.

Ilyen helyzetben próbálja a spanyol kormány is megszorító intézkedésekkel kordában tartani a 6-7 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiány növekedését egyebek mellett az állami alkalmazottak bérének csökkentésével, adóemeléssel, a nyugdíjak inflációkövető emelésének felfüggesztésével, a beruházások és a helyi önkormányzatok finanszírozásának visszafogásával.