Az orosz gazdasági minisztérium prognózisa szerint az infláció éves összehasonlításban március-áprilisra elérheti a 15-17 százalékot, és 2015 végére is két számjegyű marad. Ezt Alekszej Vegyev gazdasági miniszterhelyettes a moszkvai Gajdar nemzetközi fórumon mondta el, a híres közgazdász-reformer nevét viselő tanácskozás nyitó napján.

Az inflációra idén az import dinamikája és a rubel árfolyamának ingadozása lesz elsősorban hatással. A Roszsztat elsődleges becslése értelmében tavaly 11,4 százalékos volt a pénzromlás mértéke a 2013-as 6,6 százalék után. A jegybank célszáma 2014-re eredetileg csupán 5 százalék volt. Utoljára a 2008-as pénzügyi válság évében mértek Oroszországban két számjegyű inflációt, ami akkor 13,3 százalék volt.

Az árak jelentős megugrása augusztusban következett be, amikor a nyugati szankciókra adott válaszul Moszkva betiltotta a nyugati élelmiszerek importját, azonban robbanásszerűvé decemberben vált a rubel katasztrofális értékvesztése következtében. Ebben meghatározó szerepe volt az olajárak zuhanásának. Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter számításai szerint 60 dolláros hordónkénti olajár akár 3 százalékkal is csökkentheti az orosz GDP-t, pedig most már jóval ez alatt járunk.