Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Brüsszel konfrontációra készül Magyarországgal a CEU-törvénnyel kapcsolatban, amely bezárással fenyegeti az ország egyik vezető egyetemét - kezdi Orbán Viktor miniszterelnök szerdai európai parlamenti fellépésének felvezetését a Financial Times (FT). A pénzügyi lap szerint ezzel tovább erősödik az EU és a budapesti vezetés ellentéte.

Az Európai Bizottság még az Európai Parlament ülése előtt tárgyalja azt az előterjesztést, amely főként a CEU-val kapcsolatos törvénymódosítás apropóján az uniós szabályok komoly magyarországi megsértésével foglalkozik. (A szerdai fejleményekről itt olvashat.)

Ezt megelőzően Frans Timmermans, a testület elnökhelyettese kijelentette, hogy biztosítani kell az egyetem zavartalan működését Budapesten és vizsgálatot indított az ügyben.

Nem lesz atomcsapás

Az ülés nyomán várhatóan úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldenek a magyar kormánynak, amelyre válaszul Budapestnek magyarázatot kell adnia az intézkedéseivel kapcsolatban megfogalmazott kifogásokra. Ez a vita az előszobája a súlyos következményekkel - egyebek között az uniós támogatások kifizetésének felfüggesztésével fenyegető - kötelezettségszegési eljárás elindításának.

A bizottság nem tárgyal az uniós alapszerződés 7. paragrafusának élesítéséről, amely lehetővé tenné a célkeresztbe került tagállam szavazati jogának felfüggesztését. Ehhez egyébként a többi ország egyhangú támogatására lenne szükség, ám vélhetően a varsói kormány nemmel szavazna. Ezt nevezik a szakértők adminisztratív atombombának, amelynek ledobása gyakorlatilag lehetetlen.

Hassanak oda!

Brüsszel a CEU-törvényben újabb bizonyítékát látja annak, hogy Orbán erősíti hatalmának szorítását Magyarországon. Michael Ignatieff, a CEU rektora azt mondta az FT-nek, hogy ha a magyar miniszterelnök akarata érvényesül, akkor ez lesz az első eset 1945 óta, hogy egy európai országban megpróbálnak bezárni egy egyetemet.

A rektor azt várja a bizottságtól, hogy lépjen előre Budapest megrendszabályozásában és hozzon egyértelmű intézkedéseket. Szerinte a kormány álláspontja ugyan a felszínen puhult, de a mélyben nem változott. A lényeget tekintve ugyanolyan hajthatatlan mint korábban.