A svájci jegybank szeptemberben csökkentette idei előrejelzését 1 százalékos gazdasági növekedésre a korábban jósolt 1,5 százalékról. Tavaly 1,9 százalékkal bővült Svájc GDP-je. Zurbrügg konkrét eszközök említése nélkül kijelentette: a bank intézkedni fog, ha a gazdasági helyzet romlása ezt szükségessé teszi. A svájci jegybank december 13-án tartja következő monetáris politikai ülését.

A svájci jegybank devizatartaléka a világválság kezdete óta négyszeresére, majdnem 500 milliárd frankra nőtt, elérve a GDP 70 százalékát mert a bank frankeladással igyekszik akadályozni a deviza felértékelődését. Ezzel alapvetően a svájci gazdaság exportérdekeit védi, ám ez áttételesen segítség az adósságukat frankban jegyző kelet-európai devizaadósoknak is.

A tavaly szeptember óta az euróra meghirdetett 1,20-as árfolyamlimit védelmének következtében az euró aránya minden más devizáét messze meghaladta a svájci jegybank devizatartalékában: 48 százalékra nőtt, míg a második helyezett amerikai dollár aránya csak 28 százalékos. A svájci jegybank illetékesei eddig minden adandó alkalommal határozottan leszögezték, hogy meg fogják védeni továbbra is az 1,20-as jegyzést - Zurbrügg ezúttal is hasonló értelemben nyilatkozott hozzátéve, meggyőződésük szerint hatékonynak bizonyult ez a politika.