Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha a Fitch Ratings a jelenlegi szintről visszaminősítené az orosz adósosztályzatot, azzal Oroszország ennél a cégnél is átkerülne a befektetésre már nem ajánlott - spekulatív - kategóriábaA másik két nagy hitelminősítő, a Moody's és a Standard & Poor's már az év elején átsorolta Oroszországot a spekulatív osztályzati sávba.

Az orosz adósosztályzat megerősítéséhez fűzött péntek esti londoni elemzésében a Fitch Ratings közölte:

az idén az orosz hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékos visszaesését várja, és jövőre is csak 1 százalékos növekedéssel számol reálértéken.A cég szerint emellett a szerkezeti adottságok is gyengék: az energiahordozók adják az orosz áruexport csaknem 70 százalékát, valamint a szövetségi államháztartási bevételek felét, és ez továbbra is külső sokkhatásokkal fenyegeti az orosz közfinanszírozási rendszert és a fizetési egyenleget.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy az orosz gazdaságot az elmúlt egy évben többszörös sokkhatás érte: az olajárak zuhanása, a rubel leértékelődése, valamint az Egyesült Államok és az Európai Unió által az ukrajnai konfliktus miatti szankciók.

Az orosz GDP-érték már az idei első negyedévben is 2,2 százalékkal visszaesett, és biztos, hogy a gazdasági teljesítmény a második negyedévben tovább gyengült - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében. A hitelminősítő szerint az orosz gazdaság versenyképessége valamelyest javult, de a középtávú növekedési kilátás nem haladja meg az 1-2 százalékot, ami a leggyengébb a nagy feltörekvő gazdaságok körében.

Az orosz gazdaság kilátásaira más nagy londoni házak is borúlátó prognózisokat tartanak érvényben, ráadásul van a Cityben olyan előrejelzés is, amely kétévi orosz recessziót valószínűsít. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban ismertetett legutóbbi prognózisa szerint az orosz hazai össztermék az idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzése az, hogy az idei év egészében az orosz GDP-érték 5 százalékkal zuhan, és jövőre is csak 1,5 százalék körüli ütemben bővül.

A Fitch Ratings pénteki elemzése szerint a gyenge rubel ellentételezte az alacsony olajárakból eredő államháztartási bevételkiesést. A hitelminősítő azonban ennek ellenére 3 százalékos GDP-arányos hiányt vár az idén Oroszországban. A Fitch hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a gazdaságot ért sokk ellenére az orosz szuverén pénzügyi mérleghelyzet továbbra is erőteljes: a GDP-arányos orosz államadósság-ráta 2014 végén mindössze 12,7 százalék volt.

Az állandóan érvényesülő olajárkockázat mellett azonban a geopolitikai feszültségek súlyosbodásának lehetősége veszélyezteti leginkább az orosz gazdaság stabilizálódását, ha ugyanis Kelet-Ukrajnában ismét fellángolnak a harcok, az a külső szankciók további szigorításához vezethet - áll a Fitch elemzésében.