Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év ötödik hónapjában az előzetes elemzői várakozásokkal összhangban 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az előző havi 7,7 százalékról. A májusi adat 1991 áprilisa óta a legkedvezőbb ráta - számol be az MTI. Az állástalanok száma 1,20 millióra csökkent májusra az áprilisi 1,25 millióról.

A lengyel gazdaság az idei első negyedévben negyedéves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben, 1,1 százalékkal bővült, éves bázison pedig 4 százalékkal növekedett. Mateusz Morawiecki gazdasági és pénzügyminiszter a növekedést a fogyasztói optimizmusnak, a beruházások bővülésének és a kormányzati politikának tudja be. A lengyel kormány által indított szociális támogatási program fokozta a fogyasztói kiadásokat.

Május közepén stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról az "A2" szintű lengyel államadós-osztályzat kilátását a Moody's Investors Service, a költségvetési és politikai kockázatok enyhülésével indokolva a döntést.

A Moody's szerint Lengyelország vonzó a befektetők számára, elsősorban piacának mérete, jó közlekedési infrastruktúrája, stratégiai elhelyezkedése és viszonylag jó üzleti környezete miatt. A Moody's kiemelte, hogy az üzleti tevékenység környezetét minősítő idei világbanki felmérésben - Doing Business 2017 - Lengyelország a vizsgált 190 ország közül a 24. helyre került.

A kép forrása: Pixabay.com.