Cristóbal Montoro, spanyol pénzügyminiszter Madridban a parlament felsőházának folyosóján beszélt újságíróknak arról, hogy a szükséges támogatás hiányában, a tervekkel ellentétben, a pénteki kormányülésen nem kerül napirendre a javaslat.

A támogatás a Baszk Nacionalista Párt (PNV) részéről nincs meg pillanatnyilag, amely szerint a "katalán probléma aktuális súlyosságával" szemben "frivol" érdek a költségvetés előmozdítása.

Aitor Esteban, a PNV parlamenti szóvivője egy rádióinterjúban fejtette ki véleményét arról, hogy ebben az "állami és intézményi krízisben" nem adottak a körülmények a párbeszédre a kormánnyal a költségvetésről. Mint mondta, a spanyol kormányzó Néppártnak (PP) fel kell tennie a kérdést, hogy miről is szükséges beszélni? A költségvetés elfogadása ugyanis nem oldaná meg a katalán helyzetet, attól még nem lenne stabilitás.

A PNV korábban is bírálta a spanyol kormányt a Katalóniában végrehajtott hatósági fellépések, a kormányzati épületekben tartott házkutatások, és magas rangú helyi tisztviselők őrizetbe vétele miatt.

A spanyol kormány eljárása az október 1-i függetlenségi népszavazás megakadályozását célozta, amelynek megrendezését a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette.

A kisebbségi spanyol kormánypárt a 2017-es költségvetést, és a 2018-as költségvetési plafonról szóló javaslatát is a PNV együttműködésének köszönhetően tudta elfogadtatni a spanyol törvényhozással.

Az alku részeként a tíz éven át húzódó pénzügyi vitát zártak le úgy, hogy a spanyol kormány elismerte: a baszkok az indokoltnál több hozzájárulást fizettek az államnak, ezért visszaad nekik 1,4 milliárd eurót.