A kínai McDonald's-éttermekből a hét végén eltűnt az összes marha, sertés- és csirkehús tartalmú étel, miután összetevőik egyik szállítója, az amerikai OSI Group LLC helyi leányvállalata, a Shanghai Husi minden termékét kivonta a piacról. Az OSI, amely a McDonald's mellett a KFC-éttermeknek is beszállítója, elnézést kért, hogy leánya régi és friss hús keverékét forgalmazta.

A botrány bő egy héttel ezelőtt kezdődött, amikor egy tévériportban látható volt, amint a Shanghai Husi dolgozói újracsomagolnak lejárt szavatosságú csirke- és marhahústermékeket. A sanghaji élelmiszer-biztonsági hivatal kiderítette, hogy a vállalat megváltoztatta egyes húsos pitéinek gyártási dátumát. A manipulált termékek 70 százaléka a vevők gyomrába került, a maradékot a hatóság lefoglalta - idézte a Bloomberg a szervezet közleményét.

A OSI első reakciója nem volt valami acélos a kibontakozó botrányra. A vállalat - amelynek főhadiszállása mindössze 40 kilométerre van a McDonald's chicagói központjától - elszigetelt esetnek nyilvánította a trükközést. Hétfőn azonban a cég vezérigazgatója, David McDonald (képünkön) személyesen kért elnézést sanghaji sajtótájékoztatóján minden ügyfelüktől.

A Sanghaj Husi menedzsmentjét kirúgták, a vállalat önállóságát megszüntették. Az OSI nemzetközi szervezetének részeként működik tovább. A OSI-nak egyébként a világ 16 országában 55 üzeme volt 2013-ban. Kínában évente 300 millió csirkét dolgoztak fel.

Az ügy ugyanakkor ismét rámutat Kína siralmas élelmiszer-biztonsági helyzetére. A rendőrség ugyan letartóztatott öt személyt a hamisítással kapcsolatban, ám ez csupán utólagos intézkedés.Továbbra is nyitott kérdés maradt,hogy a kínai ellenőrző szervezetek képesek-e garantálni a forgalomba kerülő élelmiszerek megbízhatóságát?

A mostani botrányban egy külföldi tulajdonban lévő cég bukott le, amelyet a korábbi ellenőrzések során már szemügyre vettek. Ez arra utal, hogy a korábban biztonságosnak tartott élelmiszergyártókkal is lehetnek bajok.