A korábban egy hedge fundnál dolgozó, az utóbbi években saját zürichi galériáját vezető asszony szerint pusztán egy ésszerű pénzügyi döntést hozott akkor, amikor tavaly augusztusban jelentős összegű dollárt vásárolt vállalkozásának. A cég tranzakciói 70-80 százalékát az amerikai devizában számolja el. A dollár "nevetségesen olcsó" volt, ez motiválta lépését − állítja az üzletasszony.

A botrány azért robbant ki, mert a kérdéses üzlet mindössze három héttel előzte meg a jegybank árfolyamrögzítését, így az SNB elnöke, Philipp Hidebrand politikai ellenfelei azt állítják, hogy valójában a frank gyengülésére játszó bennfentes kereskedésről volt szó (a korábban vett dollárt ugyanis az árfolyamrögzítés után eladták). A gyanút erősíti, hogy a Tages-Anzeiger című lap egy a bankelnökhöz közel álló forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a dollárvásárláshoz szükséges pénz egy lakás eladásából származott. Az SNB-nél folytatott vizsgálat, amelyben a kormánytisztviselők és a PricewaterhouseCoopers szakértői vettek részt, ugyanakkor nem talált bizonyítékot a visszaélésre.

Az ügyet az robbantotta ki, hogy a Hildebrand-galéria bankja, a Bank Sarasin egyik alkalmazottja kiszivárogtatta a tranzakció hírét a svájci Néppárt elnökének, Christoph Blochernek, aki nem látja szívesen az SNB élén Philipp Hildebrandot. A Bank Sarasin kirúgta az informatikai osztályán dolgozó alkalmazottját, aki kifecsegte a banktitkot.