Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jean-Claude Trichet az ECB mai kamatdöntése után várhatóan jelezni fogja, milyen tempóban szándékozik tovább szigorítani a hitelfeltételeket az európai jegybank - vélik a hírügynökségeknek nyilatkozó elemzők, akik egyetértenek abban, hogy bank ma tartani fogja alapkamatát. Az ECB-elnök burkolt célzásokat rejtő szövegének dekódolása külön művészet, bár a szakértők úgy vélik, tudják melyek azok a kulcsszavak, amelyek elhangzása világos irányt mutathat számukra.

Ha a bankelnök arról értekezik, hogy az ECB döntéshozói "fokozott éberséggel" követik nyomon a piaci folyamatok alakulását, az arra utalhat, hogy már júniusban további kamatemelés várható az áprilisi 25 bázispontos szigorítás után, amivel 1,25 százalékra nőtt az európai alapkamat. Amennyiben Trichet arról beszél, hogy "közelről figyelemmel kísérik" az eseményeket, az júliusi kamatemelésre utalhat.

Arra számítunk, hogy csak a nyár közepén emelkednek tovább a hitelköltségek, ami azzal jár, hogy az euróra nem nehezedik erős felértékelődési nyomás - idézi a MarketWatch a Crédit Agricole elemzőit. Ugyanakkor bármilyen kódolt jelzéseket is helyez el Trichet üzenetében, biztosra vesszük, hogy alapvetően héjaként nyilatkozik, azaz akiknek euróbefektetéseik vannak, azok jól teszik, ha megtartják ezeket - teszik hozzá. Ha az ECB meglepően kemény hangot üt meg, az világos jelzés lehet arra, hogy még idén felviszik a kamatot két százalékra - nyilatkozta az UniCredit egyik szakértője a Bloombergnek. Nagyon keskeny pallón jár a bank, ha az eurózóna perifériáján lévő országok helyzete nem lenne bizonytalan, sokkal világosabb lenne a kép, könnyebben lehetne jósolni.

A bank több döntéshozója, köztük az ősszel leköszönő Trichet legesélyesebb utóda, Mario Draghi is jelezte, hogy aggodalommal figyelik az élelmiszer- és energiaárak növekedésének hatását a bérekre és a kiskereskedelmi árakra. A fogyasztói árak 2,8 százalékkal nőttek áprilisban a márciusi 2,7 százalék után, ami két és fél éves csúcs. Az eurózóna fogyasztói maginflációja - amely kiszűri a változékony élelmiszer- és energiaárak hatását - 1,3 százalékra gyorsult márciusban, ami 2009 augusztusa óta a leggyorsabb tempó. A termelői árak 6,7 százalékkal ugrottak meg ugyanebben a hónapban, ami 2008 óta a leggyorsabb ütem.

Az inflációs nyomás erősödése utat nyit a kamatemelések előtt, a következő években nem lesz ilyen egyértelmű a helyzet. Ez motiválhatja az ECB döntéshozóit a viszonylag gyakori kamatemelésekre a következő hónapokban - véli az ING egyik elemzője. Ugyanakkor a Nomura szakértője a hibának tartaná a hitelköltséget túl gyors szigorítását, mivel az csapást mérne a pénzügyi bajokkal küszködő perifériaországokra.

Az ECB legutóbb 2005-ben kapcsolt magasabb sebességfokozatra az infláció megfékezése elleni harcban. Akkor negyedévente emelte az alapkamatot, ami arra utal, hogy ha most is így gyorsítanak, akkor a következő szigorítás júliusban várható.