Ismét elszabadult az infláció Oroszországban a moszkvai legfőbb ügyész hivatalának jelentése szerint. Mint a RIA Novosztyi beszámolt róla, a hivatal január 20 és 23 között folytatott vizsgálatokat, és megállapította, hogy az alapvető élelmiszerek, mint a hús, hal, tej, étolaj, cukor, sajt és burgonya ára 10-150 százalékkal emelkedett a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az elemzők szerint az áremelkedés leginkább azokat az élelmiszereket érintette, amelyek a tavaly augusztusban a nyugati szankciókra válaszul bevezetett behozatali tilalommal sújtott árukat pótolják.

A The Moscow Times emlékeztetett arra, hogy az élelmiszerárak inflációja tavaly 15 százalékot ért el az embargó okozta hiány és a rubel értékvesztése miatt. A pénzromlás mértéke pedig idén tovább gyorsul, Alekszej Vegyev gazdasági miniszterhelyettes szerint a tavalyi 11 százalék után elérheti a 15-17 százalékot. A tavaly 41 után idén eddig további 16 százalékot zuhant a rubel árfolyama a dollárhoz képest.
Vlagyimir Putyin elnök kabinetfőnöke, Szergej Ivanov közölte, hogy az ügyészek feladata az üzemanyagok, az élelmiszerek és a gyógyszerek árának ellenőrzése. Az orosz törvények felhatalmazzák a kormányt az árak befagyasztására, ha a "társadalmilag fontos" termékek ára 30 nap alatt több mint 30 százalékkal emelkedik. Az ellenlépések közé tartozik, hogy a rekord nagyságú termés ellenére a mezőgazdasági minisztérium korlátozta a gabona exportját a kenyér árának védelmében, és ösztönzőket ajánlott fel a mezőgazdaságnak, különösen a tejtermelőknek, hogy segítsenek pótolni a kitiltott importot.

Egyszerűbb megoldást kínált a lakosság problémáira az uralkodó Egyesült Oroszország párt egyik képviselője, Ilja Gaffner: ha nincs elég pénzük élelmiszerre, egyenek kevesebbet! Az általa képviselt szverdlovszki körzetben 25 százalékkal mentek fel az élelmiszerárak, ami szerinte "nem túl rossz". Emlékeztetett arra, hogy történelmük során az oroszoknak többször kellett szembenézniük a faggyal és az éhínséggel, és különben is, a koplalásnak áldásos egészségügyi hatásai vannak. Egyébként Gaffner a körzeti árellenőrző bizottság elnöke. A nyilatkozatát párttársaitól érő bírálatokat visszautasította.

Az optimisták közé tartozik Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter, aki a Komszomolszkaja Pravdának úgy nyilatkozott: "gazdaságilag ésszerű" a nyugati élelmiszer import korlátozása, mert a statisztikai adatok szerint jelentősen nő az élőállat, s különösen a tej és tejtermékek termelése. Az új orosz propaganda-hírügynökség, a Szputnyik szerint elmagyarázta, hogy a vadkapitalizmusban tönkremennek azok, akiktől nem vásárolnak, vagyis a nyugati szankciók nem is Oroszországnak ártanak. Úgy vélte, az amerikai szankciókkal évtizedekre kell számolnia Moszkvának, de az uniósokkal valószínűleg más a helyzet. Márpedig míg az amerikaiak csak az orosz élelmiszerimport 5 százalékát adták, az Európai Unió mintegy 60 százalékot.

Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes a kormányzó párt parlamenti frakciójával ismertetve a helyzetet azt ígérte, hogy a már meglevők mellé heteken belül újabb importpótló programokat indítanak, de tervezik az export támogatását is. Az intézkedések ellenére azonban a liszt és a kenyér árának további növekedésére kell számítani a közeljövőben - mondta.