Haszontalanul költ a Gazprom óriási, az olimpia 51 milliárd dollárjánál is nagyobb összeget gázvezetékek építtetésére, ami a Vlagyimir Putyinhoz közelálló cégtulajdonosoknál köt ki - nyilatkozta Borisz Nyemcov, az ellenzéki liberális RPR Parnasz párt társelnöke, a bukott Borisz Jelcin elnök egykori energiaügyi minisztere. A The Moscow Times szerint ennek iskolapéldájaként hozta fel a Déli Áramlatot.

Több a cső, mint a gáz

Az északnyugat-szibériai Jamal félszigettől Közép-Oroszországon és a Fekete-tengeren át Délkelet-Európába vezető csővezeték teljes építési költségét Nyemcov szakértői mintegy 3 ezer milliárd rubelre, vagyis 85 milliárd dollárra becsülik - ráadásul felesleges. Az Európába irányuló teljes orosz gázexport ugyanis még a rekord években sem haladja meg a 170 milliárd köbmétert, a meglevő kapacitások pedig az Északi Áramlattal együtt meghaladják a 250 milliárd köbmétert. Ehhez a Déli Áramlat további 60 milliárd köbmétert ad hozzá, vagyis a teljes szállítási kapacitás meg fogja közelíteni a ténylegesen szállított mennyiség kétszeresét. Nyemcov szerint félő, hogy a hatalmas kiadásokat főleg a hazai gázárak emelésével fogják finanszírozni, míg egy maroknyi, a Putyin elnökhöz közelálló üzletember zsíros építési szerződésekhez jut.

A Gazprom visszautasítja a vádakat és azt hangsúlyozza, hogy a Déli Áramlatra elsősorban Európa energiabiztonsága miatt van szükség, elkerülendő a bizonytalanságot okozó tranzit országokat - mint például Ukrajna. Az ellenzéki párt szakértői szerint viszont ezt a célt a már meglevő vezetékhálózat egy részének felhasználásával és más útvonalon is el lehetett volna érni, de a Gazprom a legnehezebb és legköltségesebb utat választotta.

A másik vitatott projekt a Kínába irányuló gázszállítások továbbítására hivatott vezeték, amelynek költségét 1,4 ezer milliárd rubelre becsülik. Ez is kiváltható volna, hiszen például létezik egy Szahalin szigetéről Habarovszkba és Vlagyivosztokba vezető cső, amelybe az egyik oldalán nem jut a kapacitásának megfelelő gázmennyiség, a másik oldalán pedig nincs meg a szerződés Kínával a szállítására. Ugyan a tárgyalások az utóbbi hónapokban felgyorsultak, de Nyemcovnak vannak kétségei sikerüket illetően, tekintettel arra, hogy már 10 éve nem tudnak megállapodni az árban.

Putyin régi barátai lobbiznak?

Az ellenzéki politikus tudni véli, hogy ezekért a rendkívül költséges megaprojektekért két ember lobbizik, "Putyin régi barátai": a Stroigazconsulting tulajdonosa, Zijad Manaszir és a Stroigazmontazsh-t ellenőrző Arkagyij Rotenberg. Ez a két vállalat a Gazprom legfőbb alvállalkozója a vezetéképítéseknél. Amíg ez a kettő és még néhány, a Kremlhez lojális nagyvállalkozó lefölözi a szükségtelen építkezések hasznát, a számlát az orosz adófizetőknek kell állniuk csakúgy, mint a téli olimpia esetében. A kormány már egy ideje emeli a belföldi gázárakat, amelyek már meghaladják azt az 1000 köbméterenként 100 dollárt, amennyit az Egyesült Államokban kell fizessenek a fogyasztók.

Nyemcov már tavaly nyilvánosságra hozta hasonló vizsgálatuk eredményét a téli olimpia építkezéseit kísérő korrupcióról, s azt állította, hogy a beruházásokra szánt összegből 25-30 milliárd dollárt loptak el - amit a kormány természetesen tagad.