Nagyon nagy győzelem ez Ted Cruz számára és nagy veszteség Donald Trumpnak - így értékelik az elemzők a hétfői iowai jelölőgyűlés éjszakájának első végleges eredményét. Donald Trump nemcsak hogy lemaradt, hanem immár a harmadik helyre látszik visszacsúszni Marco Rubio floridai szenátor mögött. Vagyis Iowában győztek a társadalmi kérdésekben konzervatív szemléletet valló politikusok.

Ted Cruz még nem mondta el győzelmi beszédét, de Marco Rubio floridai szenátor már hurrázó tömeg előtt beszélt. "A remek iowaiak megmutatták most, hogy elegük van Barack Obama elnökségének nyolc évéből" - mondta Rubio a híveinek, és az amerikai alkotmányosság visszaállítását ígérte arra az esetre, ha ő lenne az Egyesült Államok elnökjelöltje, majd elnöke. Fontosnak tartotta azt is megjegyezni, hogy az ő elnöksége alatt az Egyesült Államok ismét katonailag erős lenne. "Ők nem győzhetnek!" - mondta a demokratákról. Nem kívánt megszólalni látványos vereségéről Donald Trump.

Visszalép a republikánus Mike Huckabee, Arkansas állam volt kormányzója, valamint a demokrata párti Martin O'Malley is, aki Maryland kormányzója volt, ám Iowában, az eddigi eredmények szerint, egy százalékot ért el.