A tanácskozás egyik kiemelt témája - az európai adósságválság kapcsán kiadott kommüniké üdvözli, hogy Olaszország beleegyezett abba: az IMF negyedéves gyakorisággal ellenőrizze az államháztartási reform és a takarékossági intézkedések végrehajtását, és elfogadja, hogy az Európai Unió is figyelemmel kísérje az erőfeszítéseket, amelyek a piaci bizalom erősítését szolgálják.

Piaci újraszabályozás jön

A G20-találkozót lezáró dokumentum rögzíti, hogy a tanácskozáson a tőkeáramlás szabályozását helyezték kilátásba, cselekvési tervet fogadtak el a nemzeti kötvénypiacok fejlesztésére, illetve az ezzel kapcsolatos nemzetközi szakmai segítség biztosítására.

A pénzügyi tranzakciós adók ügyében nem született G20-szintű döntés. Az Európai Unióban viszont már 2012-ben életbe léphet a pénzügyi tranzakciós adó - jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök a G20-csúcsot záró sajtótájékoztatón pénteken.

Az adóelkerülés elleni hatékonyabb fellépés érdekében az adóparadicsomok felszámolását előirányzó nemzetközi egyezmény létrehozását helyezték kilátásba a G20-csoport tagjai. Ennek értelmében automatikus információcseréről és adóbehajtási támogatásról döntöttek, illetve az átadott információk bizalmasságának garantálásáról.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásainak növelésében is megállapodtak a G20-csoport országai, de arról egyelőre nem tudtak dönteni, hogy ez hogyan történjék. A G20-csoport pénzügyminisztereit kérték fel, hogy a felmerült opciókat dolgozzák ki.

Az IMF referenciavalutája, a különleges lehívási jog (SDR) összetételét illetően abban egyeztek meg, hogy a valutakosárnak jobban kell tükröznie a nemzetközi folyamatokat, így 2015-ben felülvizsgálják összetételét. Arra szólították fel az IMF-et, hogy tegye világosabbá a belépési kritériumokat.

A találkozó részvevői a nyilatkozatban megerősítették elkötelezettségüket a rugalmas árfolyam-politikák gyors bevezetése mellett. Kínát külön kiemelték a szövegben.

Sürgős válasz kell

A zárónyilatkozat egyéb kérdésekben hangsúlyozza, hogy sürgős és hosszú távú választ kell adni az élelmiszerpiacon tapasztalható bizonytalanságokra. A G20-csoport támogatásáról biztosította a nyugat-afrikai országok által felállított rendkívüli humanitárius élelmiszertartalék-rendszert.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) G20-hoz intézett felhívására válaszul a kommünikében a G20-csoport közli, hogy munkacsoportot állítanak fel, amely elsődlegesen a fiatalok foglalkoztatási problémáival foglalkozik. Egyúttal bátorítják az ILO-t, hogy folytassa a munkajogokkal kapcsolatos kulcsfontosságú munkaügyi konvenciók ratifikálásának előmozdítását.

A zárónyilatkozatban leszögezik azt is, hogy a G20 csoportnak továbbra is informális csoportként kell működnie.