Az Európai Bizottság (EB) a kedden az Európai Tanács elé a május 12-i tanácsi ajánlás alapján az egyes schengeni belső határokon - Ausztriában, Németországban, Svédországban, Dániában és Norvégiában - végzett arányos ellenőrzés további három hónappal történő meghosszabbításáról szóló javaslatot terjesztett be.

A helyzet fokozatos stabilizálódása ellenére az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy nem teljesülnek maradéktalanul a schengeni rendszer helyreállítását célzó ütemterv azon feltételei, amelyek lehetővé teszik a schengeni térség rendes működéséhez való visszatérést - derül ki a közleményből.

Annak ellenére, hogy a beáramló irreguláris migránsok és menedékkérők száma lényegesen visszaesett - főként az EU-Törökország nyilatkozatnak köszönhetően -, továbbra is jelentős számú irreguláris migráns tartózkodik Görögországban, illetve azokban a tagállamokban, amelyeket leginkább érintettek a migrációs útvonalak.

Az ideiglenes határellenőrzés jelen szakaszban történő megszüntetése ezért a szabálytalan továbbutazások növekedéséhez vezetne, ezenfelül az elmúlt évben benyújtott nagyszámú menedékkérelem - a jelenleg beérkező menedékkérelmekkel együtt - jelentős nyomást gyakorol azon öt schengeni tagállam nemzeti hatóságaira és szolgálataira, amelyek az ajánlások címzettjei - indokolja a döntését az EB, amely szerint a kívánt célok elérése több időt vesz igénybe.

Miután május 12-i tanácsi ajánlás elfogadásához vezető kivételes körülmények továbbra is fennállnak, indokolt lehetővé tenni az érintett tagállamok számára, hogy egy arányos időszakra meghosszabbítsák a jelenlegi belső határellenőrzéseket. A meghosszabbítás időtartamát a jelenleg rendelkezésre álló tények alapján három hónapban látja indokoltnak a brüsszeli testület.

A közleményben ugyanakkor a bizottság azt is hangsúlyozza: a mai ajánlás alapján a határellenőrzések meghosszabbítása mellett döntő tagállamoknak hetente felül kell vizsgálniuk az ellenőrzések szükségességét, gyakoriságát, helyét és idejét, a veszély mértékének megfelelően módosítaniuk kell az ellenőrzések intenzitását, és adott esetben fokozatosan meg kell szüntetniük az ellenőrzéseket. A tagállamok kötelesek havonta jelentést tenni az elvégzett ellenőrzésekről és azok szükségességéről.

A bizottsági javaslatot el kell fogadnia az uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsnak.