Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is nagy szükség van gazdaságösztönző intézkedésekre, ezért az eurót használó országokban tapasztalható fejlemények dacára folytatódni fog az ECB kötvényvásárlási programja - mondta Draghi az MTI cikke szerint.

A pénzintézet vezetője beszámolt az európai gazdaság fellendüléséről, amelyet szerinte jól mutat a GDP növekedése és a 2009 májusa óta mért legalacsonyabb munkanélküliségi ráta. Mint mondta, a kötvényvásárlási program hatékonynak bizonyult, ezért azt terveik szerint március után meghosszabbítják decemberig vagy még tovább.

Az ECB-nek nem kell reagálnia az infláció rövidtávú emelkedésére, csak a tartósabbnak bizonyuló változásokra - közölte Draghi, aki szerint az árnyomás az energia és az élelmiszer árát leszámítva továbbra is rendkívül alacsony.

A hétfői meghallgatásról beszámoló sajtóhírek emlékeztettek arra, hogy a decemberben és januárban emelkedő infláció tovább szította a vitát az Európai Központi Bank rendkívül laza monetáris politikájának lezárásáról, a kötvényvásárlási program kivezetésének gyorsításáról. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter azt hangsúlyozta egy hétvégi interjúban, hogy az EKB monetáris politikája "túlságosan laza Németország számára".

Mario Draghi emellett reagált Peter Navarrónak, Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi főtanácsadójának múlt heti kijelentéseire, amelyek szerint Németország a "durván alulértékelt" euró révén kizsákmányolja főbb kereskedelmi partnereit, köztük az Európai Unió más országait és az Egyesült Államokat.

"Nem vagyunk árfolyam-manipulátorok" - mondta Draghi, hozzátéve, hogy az euróövezet közös jegybankja utoljára 2011-ben avatkozott be a devizapiaci árfolyamokba.

Az ülésen a képviselők közül többen aggodalmuknak adtak hangot az Egyesült Államokban tervezett protekcionista gazdaságpolitikai intézkedésekkel, valamint azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump pénteken rendeletet adott ki a szigorú banki szabályozások lehetséges enyhítéséről.

"Aggodalommal tekintünk a lehetséges protekcionista intézkedésekre, minthogy az Európai Unió a szabadkereskedelemre épül, de ki kell várnunk a végét" - vélekedett Draghi. Szerinte veszélyes lehet a bankszektorra vonatkozó szabályok amerikai enyhítése, az ugyanis "elvetheti a magjait" egy újabb pénzügyi válságnak és felboríthatja a "lassú, de biztos gazdasági fellendülést lehetővé tevő relatív stabilitást" - írja az MTI.