Olasz sajtóértesülések szerint Draghi győzte meg Giorgio Napolitano államfőt arról, hogy maradjon a helyén mandátuma május 15-i lejártáig, különben a piacok támadást indíthatnak Olaszország ellen - ami az eurózónát is újra megrendíthetné - , látva a politikai bizonytalanság fokozódását. Miután a patthelyzetet hozó februári választás után kormányalakítással megbízott Pier Luigi Bersani, a baloldal Demokrata Párt (PD) vezetője csak kudarcról tudott múlt csütörtökön beszámolni és Napolitano se jutott előbbre másnap az újabb konzultációk során, az államfő gondolkodási időt kért. Nyilatkozatában aztán elismerte, hogy foglalkozott a lemondás gondolatával, de úgy látta, ez nem szolgálná az ország érdekét - állítólag ehhez adta meg a végső lökést az ECB-elnök tanácsa.

Olaszországnak végül is van kormánya - utalt az államfő arra, hogy Mario Monti szakértői testülete ügyvezetőként a helyén van, ráadásul nem azért kellett új választást tartani, mert a parlament megvonta volna tőle a bizalmat (Monti tavaly decemberben maga adta be lemondását, miután felmerült ennek a veszélye). Az olasz államfő mandátuma utolsó hat hónapjában nem oszlathatja fel a parlamentet, tehát Napolitano utódát mindenképp a mostani törvényhozásnak kell megválasztania - egyébiránt a bal- és a jobboldal közti egyezkedésben ez a poszt is folyamatos alku tárgya  - , utána viszont az új köztársasági elnök akár azonnal kiírhatja az új választásokat. Mivel a kampányidőszak kötelezően legalább 45 nap, július eleje előtt semmiképp se lehet voksolni.

Napolitano mindezzel együtt még egy új eszközt is megpróbál bevetni a mielőbbi kormányalakítás érdekében: felkért tíz neves szakembert, illetve politikust arra, hogy dolgozzanak ki egy-két héten belül egy olyan programot, amelyet a bal- és a jobboldal is elfogadhat alapvetésként és ennek végrehajtásához kereshetnek kormányt, megismételt választások nélkül. Az olasz médiában egyből "tíz bölcsnek" nevezett csapatban mind a bal-, mind a jobboldal képviselteti magát - köztük olyan szakértők is vannak, mint a statisztikai hivatal elnöke, a versenyhivatal feje vagy az alkotmánybíróság volt elnöke - , az Öt Csillag Mozgalom azonban nem. A februárban nagyot arató protestmozgalom továbbra is elutasítja, hogy bármelyik másik erővel összefogjon, azt viszont szorgalmazza, hogy a parlamenti bizottságok lássanak végre munkához - vezetője, Beppe Grillo szerint kormány nélkül is lehet az országot irányítani. Az együttműködés elutasítása azonban sokba kerülhet Grillónak: a közvélemény-kutatások szerint emiatt érezhetően csökken a mozgalom népszerűsége. Akié viszont nőtt, az Silvio Berlusconi: a legfrissebb eredmények szerint most az általa vezetett jobboldal nyerné a választásokat.