Draghi az ECB-nak a portugáliai Sintrában folyó éves konferenciáján beszélt, amelynek témája a munkanélküliség csökkentése.

A monetáris politika megteszi amit tud a gazdaságban, a növekedés megindult, az infláció túljutott a mélyponton - mondta a bankelnök, hangsúlyozva azonban, hogy egy ciklikus fellendülés önmagában nem tudja megoldani Európa problémáit. Nem tünteti el az egyes európai államokat nyomasztó adósságot, a túl sok országot sújtó strukturális munkanélküliséget, és nem teszi szükségtelenné a monetáris unió intézményeinek továbbfejlesztését - tette hozzá.

Draghi felhívta a kormányokat, hogy az ECB által stimulált gazdasági élénkülést használják ki a munkaerőpiac megreformálására és a gazdasági rugalmasságot "építsék be közös génjeinkbe". Kemény intézkedésekre van szükség a bürokrácia felszámolására, a munkaerő felvétel és az elbocsátás rugalmasabbá tételére - hangoztatta Draghi jegybankárok és a tudományos élet képviselői előtt.

Szakértők szerint a gazdaság lassú növekedése nem fogja gyorsan és drasztikusan csökkenteni a munkanélküliséget, amely az euróövezetben eléri a 11,3 százalékot, az amerikai ráta kétszeresét.

Peter Praet, az ECB vezető közgazdásza szerint a régióban közel 10 százalék a strukturális munkanélküliség rátája, ami politikai és szociális problémát jelent Európa számára.