A legfontosabb kérdés az, hogy milyen további eszközök állnak az Európai Központi Bank rendelkezésére a most látott dezinflációs környezetben. Ezzel kapcsolatban új módszerekről nem beszélt Mario Draghi a jegybank kamatdöntő ülését követően, pusztán azt hangsúlyozta, hogy minden korábbi eszköz csőre van töltve.

Az eurozónás inflációs várakozások továbbra is erősen horgonyzottak, ugyanakkor úgy látja az ECB, hogy hosszan alacsony inflációra kell számítani a régióban, amit a gyenge gazdasági folyamatok, illetve az alulmaradó monetáris dinamika (pénzmennyiség változása) okoz - mondta el Mario Draghi ECB-elnök a döntést követő sajtótájékoztatóján.

"Készen állunk minden rendelkezésünkre álló eszköz használatára, ha azt a gazdasági folyamatok megkívánnák" - hangoztatta ismét az ECB elnöke, aki korábban már megjegyezte, hogy a jegybank technikailag készen áll a negatív betéti ráta bevezetésére is akár.

Kérdésekre válaszolva Draghi kiemelte, hogy a novemberi kamatvágást teljesen megalapozottnak tekinti, míg a "forward guidance" működését kiválónak tartja.

Draghi a monetáris politikai kereteknek megfelelően hangsúlyozta, hogy nincs árfolyamcélja a jegybanknak, ugyanakkor az mégis fontos szerepet tölt be az árstabilitás és a növekedés kapcsán.

Az ECB-elnöke elmondta, hogy a mostani ülésen ismét szóba került a negatív betéti ráta lehetősége, ugyanakkor ez alkalommal csak röviden tértek ki rá.

Amennyiben újra az LTRO-hoz hasonló eszközt használnának, akkor mostantól arra törekednének, hogy az biztosan elérje a reálgazdaságot és ne csak a bankoknak segítsen.

Még alacsonyabb inflációt vár jövőre az ECB

Az ECB-stáb friss makrogazdasági prognózisai szerint idénre a szeptemberivel egyező mértékben 0,4 százalékos recessziót várnak az eurózóna átlagában, amelyet jövőre 1,1 százalékos (szeptemberben 1 százalékos) növekedés követhet, majd ez 2015-re 1,5 százalékosra gyorsulhat (szeptemberben még nem volt előrejelzés).

Inflációs fronton figyelemfelkeltő változások történtek, hiszen a stáb a gyorsuló növekedés mellett is lejjebb hozta a jövő évi átlagos pénzromlási ütemre vonatkozó előrejelzését 1,3 százalékról 1,1 százalékra (jóval a 2 százalékos közép távú cél alá) és 2015-ben is csak 1,3 százalékos átlagos inflációt prognosztizál most a szakértői gárda. Idén egyébként a mai friss előrejelzés szerint 1,4 százalékos lehet az átlagos pénzromlás üteme.

A hosszan cél alatti infláció tartósan rendkívül laza monetáris politikát tehet szükségessé az ECB felől, így nem véletlen, hogy miért jelezte a mai sajtótájékoztatón Draghi ismételten azt, hogy a jegybank minden monetáris politikai eszköz bevetését elérhetőnek tartja.