A 2014-2015-ös szezonban (2014. július 1.- 2015. július 1.) Oroszország 28 millió tonna gabonát exportál - árulta el a TASZSZ hírügynökségnek Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes. Ez jóval kevesebb az orosz mezőgazdasági minisztérium által korábban jelzett 30 millió, és a gazdasági minisztérium várta 32 millió tonnánál.

Az utóbbi hetek tapasztalatai és intézkedései nyomán azonban számítani lehetett erre - az exportálók már hivatalosan is panaszt emeltek amiatt, hogy a különböző szükséges engedélyek kiadásának halogatásával és más módszerekkel nehezítik szállítási szerződéseik teljesítését.

Emellett február 1-től súlyos exportadót kell fizetni a gabona kiviteléért. A kormány célja mindezzel, hogy a liszt és a kenyér árának gyors emelkedését megfékezzék a hazai kínálat növelésével. Dvorkovics be is ismerte, hogy eddig csak 22 millió tonna gabona hagyhatta el az országot, miután adminisztratív intézkedésekkel korlátozták a kivitelt.

Ezek fényében némileg meglepő, hogy Dmitrij Medvegyev alig tíz nappal ezelőtt a nemzetközi gazdasági Gajdar-fórumon még azt fejtegette: Oroszország megerősítheti gabonaexportőri helyzetét mint a világ egyik legnagyobb világpiaci szereplője. Ezt azért is tartotta fontosnak, mert mint mondta, a világon a gabona iránti igény növekedése sokkal stabilabb trend, mint az energiahordozóké.

Idén rekord nagyságú, több mint 105 millió tonnás volt a gabonatermés Oroszországban a tavalyi 91,3 millió tonna után.