Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egy évvel korábbihoz képest 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékos volt a növekedés. Elemzők arra számítottak, hogy tavaly júniushoz képest 0,4 százalékkal, májushoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal ugrottak meg az árak. Májusban éves összehasonlításban 0,1 százalékkal, havi szinten pedig 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) júniusban 0,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,1 százalékkal nőtt. Májusban az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 0,2 százalékkal, havi szinten pedig 0,4 százalékkal emelkedett.

Júniusban is az energiaárak csökkenése fogta vissza az inflációt. Tavaly júniushoz képest a háztartásokban felhasznált energia és az üzemanyagok ára 6,4 százalékkal esett, de lassult az ütem a májusi 7,9, az áprilisi 8,5 és a márciusi 8,9 százalékos csökkenéshez képest. Az élelmiszerárak éves összehasonlításban 0,1 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,4 százalékkal drágultak, míg a lakbérek 1,1 százalékkal emelkedtek.

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában továbbra is gyenge az árnyomás, dacára az Európai Központi Bank (EKB) rendkívül laza monetáris politikájának. Az EKB arra számít, hogy az euróövezetben lassan emelkedni fog az infláció a következő hónapokban, de még évekig nem éri el a 2 százalékos éves célszámot.