Felgyújtott szénabálák, kiöntött tejek, majd rendőrségi vízágyú. Egy hónappal ezelőtt ez volt Brüsszel központjában az Európai Bizottság épülete előtt, ahol belga gazdák tiltakoztak a tej alacsony felvásárlási ára ellen. Az Európai Unióban nemrégiben megszüntették a termelés felső tűréshatárait tagországonként kijelölő kvótarendszert. Emellett nehézségeket okoz az EU-államok mezőgazdasági termékeire kivetett orosz importstop is.

Egy hónappal ezelőtt az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény finn alelnöke bejelentette: a drámai mértékű tejpiaci árzuhanás miatt az Európai Bizottság félmilliárd eurós különtámogatást kíván juttatni az uniós tejtermelő gazdáknak.

Az Euronews riportja szerint a kvótarendszer eltörlése egész családok egzisztenciáját teszi tönkre azzal, hogy európai méretekben lehetővé teszi a szabad versenyt. A magyar kisgazdaságoknál jobban gépesített és versenyképesebb nyugat-európai gazdák alól húzza ki a talajt. Elkeseredésükben minden másnap öngyilkos lesz egy francia gazda.

Egy Bretagne-i tehenészetet üzemeltető Audrey Le Bivic azt mondja, vannak kollégái, akik megölték magukat. Ezért szerinte Európa és a szövetkezetek a felelősek. Mert bár ajánlanak megoldást, de szerintük csak a szövetkezés a járható út. Ez nem igazság. 10 éven keresztül dolgoztunk a szüleimmel azon, hogy egy működő rendszert alakítsunk ki.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a rendkívüli támogatás, illetve a nagyobb mértékű előlegek kifizetése már érdemben enyhítheti az ágazatban kialakult problémákat.

"2,9 milliárd forint rendkívüli támogatást kap Magyarország válságkezelésre. Ez elsősorban a tejtermelőket és a sertéságazatot segíti. Az 500 milliós eurós uniós támogatásból az országok felosztva, úgynevezett nemzeti borítékok formájában jutnak a támogatáshoz és ez a magyar tejtermelőknek nagy segítség, hiszen az elmúlt időben 27 százalékkal csökkent a tej ára Magyarországon, és az orosz embargó és az aszály is okozott károkat. Összesen 9,5 millió eurós támogatásra számíthatunk."

Akár már az év végétől beindulhat a magyar tejtermékek exportja Kínába, ha az október 17-e után érkező kínai auditorok mindent rendben találnak a magyar cégeknél - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Budai Gyula.

"Azokat az üzemeket fogják auditálni, amelyeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium megjelöl, utána egy gyorsított eljárás keretében még ebben az évben ezek az üzemek megkaphatják azt az engedélyt, amelyek alapján tejport, tejsavót és UHT tejet tudnak szállítani a kínai piacra. Ez alapján az a piaci nyomás, amely a tejágazaton volt és az a tejfelesleg, amely a tejkvóta megszüntetése miatt Magyarországot is jelentősen érintette, ki tud menni az országból."

Mindeközben a Tej Terméktanács az import helyett a magyar tej vásárlására kéri a fogyasztókat.