Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A görög bankrészvények 20 százalékkal ugrottak meg tegnap, miután titkos − egyes információk szerint a pénzintézetek megrendelésére készült − közvélemény-kutatások szerint az EU−IMF-megállapodást támogató politikai erők győzelme várható a hét végi görögországi választáson. Ez csak az egyik jele volt annak, hogy mindenki a voksolás eredményére vár.

Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdása szerint három forgatókönyv valósulhat meg. Az első szerint a paktumpárti konzervatív Új Demokrácia párt nyer és képes lesz koalíciót kötni a hozzá hasonló platformon álló szocialista Paszokkal. Ebben az esetben a donorok enyhítenének a megállapodás feltételein, hogy esélyt adjanak a reformoknak. A görögök eurózónában maradásának esélye ez esetben az év végéig 75 százalék.

A második lehetőség, hogy a paktumot elutasító radikális baloldali Sziriza lesz az első. Velük szemben kemény lenne az EU, a párt vezetője, Alekszisz Ciprasz ultimátumot kapna, hogy a június végi uniós csúcsig adja fel álláspontját és írja alá, hogy betartja a megállapodást. Ha a fiatal pártvezér elutasítja ezt, akkor a görög állam rendezetlenül csődbe megy, ha beadja a derekát, akkor elveszti a hitelét. A felek kompromisszumot is köthetnek Görögország rendezett kivezetéséről az eurózónából, vagy az is elképzelhető, hogy a tehetetlen Sziriza-kormány hetek alatt összeomlik. A görög euró megtartásának esélye így 30 százalék lenne.

Elképzelhető az is, hogy akárcsak május 6. után, a jövő héten sem tud senki kormányt alakítani. Egy újabb választás kiírása lehetséges ugyan, de nem valószínű, mert erre már nincs ideje a pénzéből kifutó Görögországnak. Alakulhat egy nagykoalíció, amely megpróbálja az euróövezetben tartani az országot, ám e próbálkozás sikerének esélye csak 50 százalék.

Csak hatvan-hetven milliárd kell a spanyol bankoknak?

A madridi kormány felkérésére dolgozó két auditor cég szerint csak 60-70 milliárd euróra van szükség a spanyol bankok feltőkésítéséhez − jelentette a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Ez jóval több az IMF 40 milliárdos becslésénél, de sokkal kevesebb az erre a célra jóváhagyott 100 milliárdos uniós támogatásnál. A hitel nagysága azért lényeges, mert növeli a spanyol államadósságot.