Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olajpiaci héják pislantottak egyet. Ezzel a megjegyzéssel illusztrálja az olajpiac elmúlt két napjának történéseit a CNBC. Az OPEC és a kartellen kívüli nagy olajtermelők kitermeléskorlátozása nyomán a piaci szereplők nem számítottak az olajár csökkenésére. Félretolták a készletek halmozódásáról szóló információt, ám szerdán hirtelen sokan meginogtak.

Ez volt a pislantás pillanata, ami eladási hullámot indított. Az észak-amerikai WTI jegyzése több mint öt százalékkal esett, felidézve az elmúlt két és fél évnek azokat a pillanatait, amikor az olajár a túlkínálat miatt egyik hullámvölgyből a másikba került. A spekulánsok esélyt láthatnak a változásban, ugyanis december óta nem látott nagy forgalom volt a Brent és a WTI piacán.

Mi lesz most?

Az iparági szakértők eltérően értékelik a fejleményeket. Egy részük szerint csak egy rövid visszaesésről van szó, amelyet a piac normalizálódása követ, mások további lejtmenetre számítanak. A csütörtök nem adott választ a nyitott kérdésekre: a WTI ugyan benézett az 50 dollár/hordós árszint alá, de nem maradt ott tartósan.

A WTI jegyzése a következő napokban hordónként 48 dollárig süllyedhet, míg a Brenté esetleg 51,60-ra eshet - véli Dean Rogers, a Kase & Company vezető elemzője. Ezután azonban a piaci szereplők többsége szerint újra emelkedés következhet, és az év végére 60-70 dollár/hordóra mehet fel a fekete arany ára.

A bizonytalanság forrása, hogy senki sem tudja, hogyan reagál az újabb fejleményekre Szaúd-Arábia az OPEC legnagyobb tagállama. Hajlandó-e tudomásul venni, hogy az amerikai olajpala-termelők elszipkázzák a kartell piacának egy részét vagy sem. Ha igen, akkor termelése további korlátozásával a jelenlegi szint felett tarthatja az olajárat, ami segíti az olajpala-termelőket.

Feltámadás

Az OPEC-re leselkedő veszély valósabb, mint valaha. Régen volt 2014, amikor a zuhanó olajárak veszteségessé tették az olajpala-kitermelést, az ezzel foglalkozó vállalatok befektetőinek legnagyobb bánatára - derül ki a CNN Money összefoglalójából. Az amerikai energiainformációs szolgálat (EIA) legfrissebb előrejelzése szerint az USA olajkitermelése rekordot dönthet 2018-ban.

Minden idők csúcsát 1970-ben állították fel az amerikai olajtermelők napi 9,6 millió hordós kitermeléssel. Ezt követően 1999-ben 5,9 millió hordóval érte el mélypontját az ágazat. Az idei évre 9,2 millió, 2018-ra 9,7 millió hordós kitermelést jósol az EIA

Kiváló megtérülés

A pezsgés központja a Texas és Mexikó határán fekvő Permian-medence, ahol az elmúlt időszak technikai újításainak köszönhetően már 50 dollár/hordós olajárnál nyereséges lehet az olajpala-kitermelés. Minden befektetett dollár kétszer többet hoz, mint két évvel ezelőtt - mondja Tamar Essner, a Nasdaq Advisori Service tanácsadó cég egyik vezetője.

Az EIA előrejelzésének érdekessége, hogy novemberben még csupán 8,9 millió hordós napi kitermelést jósoltak a jövő évre. A szervezet két fő okra vezeti vissza a változást. Egyrészt javították előrejelző rendszerüket, ami javítja prognózisaikat, másrészt érzékelik a pezsgést. A Permian régiójában egy év alatt 132-ről 308-ra ugrott az olajkutak száma.

Úgy látjuk, hogy az olajpala-kitermelés ismét emelkedő pályára állt. A cégek egymás lábát taposva helyezik üzembe új kútjaikat - mondja Anthony Starkey, a Bentek Energy elemzője. Szerinte a termelés növekedése drámai lehet, ami drámai folyamatokhoz vezethet a fekete arany és az üzemanyagok piacán.