A kínai export akkorát zuhant az elmúlt hónapban, amekkorára a 2008-2009-es világgazdasági válság óta nem volt példa - jelentette a Wall Street Journal (WSJ). A hanyatlás hátterében lévő gyenge külső kereslet aláássa a világ második legnagyobb gazdaságának, egyben feldolgozóipari műhelyének növekedési kilátásait.

A pekingi vámhivatal összesítései szerint a februári kivitel dollárban számolva 25,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezt megelőzően 2009 májusában, a recesszió mélyén jegyeztek fel hasonlóan rossz, több, mint 26 százalékos hanyatlást mutató exportadatot.

A visszaesés már januárban is drámai, több mint 11 százalék volt. Az év második hónapja ugyan a holdújévi ünnepségek miatt mindig gyengébb, ám a WSJ-nek nyilatkozó elemzők "csak" 15 százalékos exportcsökkenést jósoltak.

Ellenszélben

Az import 13,8 százalékkal marad el a tavalyitól a múlt hónapban a januári 18,8 százalékos hanyatlás után. Ezzel Kína játssza el azt a keresletszűkítő szerepet ázsiai szomszédaival szemben, amelyet az export esetén a világ többi országa játszik el Kínával szemben.

A külkereskedelem többlete 32,59 milliárd dollár volt februárban a 63,29 milliárdos januári plusz után. Az elemzők 51,25 milliárd dolláros többletet vártak.

A kínai GDP növekedése várhatóan gyengébb lesz a korábban reméltnél - összegezte a következményeket Yang Zhao, a Nomura elemzője. A bank szakértői úgy látják, hogy az ország gazdasága egész évben küszködni fog. Tavaly 6,9 százalékkal nőtt a GDP, amivel Kína az elmúlt negyed század leghalványabb teljesítményét produkálta.

Inkább nem jósolnak

A világgazdaság egészének erőtlenségére utal két további erős ázsiai ország, Tajvan és Dél-Korea helyzete is. Az előbbi országban februárban már a 13. egymás követő hónapban, a utóbbiban a 14. egymás követő hónapban esett a kivitel.

Szemben az elmúlt évekkel Kína nem adott meg külkereskedelmi célszámokat 2016-ra. Ennek hátterében az állhat, hogy az elmúlt négy évben messze elmaradtak a céloktól. Tavaly például az export és az import bővülésére hatszázalékos növekedési célt adtak meg, ám a tényadat nyolcszázalékos csökkenés lett.

Komoly ígéret

A gyenge kínai makroadat alátámasztja a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 pénzügyi vezetőinek múlt havi értekezletén megfogalmazott aggodalmakat. A pénzügyminiszterek és bankelnökök arra szólították fel a világ kormányait, hogy tegyenek közös erőfeszítéseket a világgazdaság növekedésének élénkítése érdekében. A találkozón Kína megígérte, hogy tartózkodni fog a jüan jelentős leértékelésétől, amellyel más országok rovására élénkíthetné kivitelét.