A moszkvai szövetségi vámszolgálat előzetes adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában 2014 azonos időszakához képest a volt Szovjetunión kívüli országokból 39 százalékkal zuhant az import értéke, ahogy a mélyülő recesszió hazavágta az ország vásárlóerejét. Az említett időszakban az orosz árubehozatal értéke 103,9 milliárd dollár volt, szemben a tavalyi 170,3 milliárddal. A folyamatban meghatározó szerepe volt a legfontosabb orosz exportcikk, a kőolaj alacsony árának, valamint annak, hogy tavaly a rubel árfolyama mintegy 45 százalékkal gyengült a dollárral szemben, ami rendkívül megdrágította az importot a vállalatok és a vásárlók számára.

Az augusztusi adatok azt mutatják, hogy a gépek és berendezések behozatala 36,7 százalékkal maradt el az előző évitől, a vegyipari termékeké 29,4, a textilipariaké 35,9 százalékkal. Az élelmiszer-import a nyugati szankciókra válaszul bevezetett behozatali tilalom következtében 29,1 százalékot vesztett értékéből.

Az orosz import leépülése moszkvai számítások szerint a legnagyobb kárt az Európai Uniónak okozta, amely Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere - 45 százalékot esett ide irányuló kereskedelmének értéke. Hollandia, Nagy-Britannia és Franciaország exportja a felére zuhant - írta a The Moscow Times. A német és az olasz export 40 százalékkal, az észt 57,1, a litván 55,5 százalékkal csökkent. Több mint 40 százalékkal esett az amerikai és a japán import, míg a kínai - ahonnan rendszeresen közlik a gazdasági kapcsolatok fejlődésének óriási eredményeit - 34,1 százalékkal csökkent.