Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OPEC tagországainak szakértői már hét végén elkezdték előkészíteni főnökeik, az olajminiszterek szerdai bécsi ülését, ahol dönteniük kellene az olajkitermelés csökkentéséről. Egyelőre azonban nem jutottak előre - derül ki a Business Insider cikkéből.

A szakértők hétfőn délelőtt a tárgyalóasztalhoz ültek, miközben az algériai és venezuelai olajminiszter Moszkvában tölti a hét első két napját. Céljuk egyszerű: igyekeznek meggyőzni a moszkvai vezetést, hogy Oroszország is fogja vissza kitermelését. Enélkül az OPEC csak magának okozna piacvesztést a korlátozással.

Elillant elszántság

Az ősz elején az a javaslat merült fel, amely szerint a jelenlegi napi 33,64 millió hordós OPEC-termelést 32,5-33 millióra vinnék le. A Kreml azonban jelezte, hogy az orosz cégek legfeljebb a jelenlegi kitermelési szint befagyasztására hajlandók. Ezt mondták már januárban is, ám azóta nagyjából egymillió hordóval növelték a termelést.

A megállapodással kapcsolatos kétségeket fokozta, hogy Irak és Irán, az OPEC második és harmadik legnagyobb termelője jelezte: nem feltétlenül óhajtják követni Szaúd-Arábiát a korlátozás útján. A múlt hét végén el kellett halasztani egy szakértői találkozót az OPEC-en belüli és kívüli országok között, mert a szaúdiak jelezték: előbb rendezni akarják a házon belüli nézeteltéréseket.

Még több kétség

Vasárnap a Mehr, a nem hivatalos iráni hírügynökség arról adott hírt, hogy Szaúd-Arábia "háborút indít az olajárak ellen" és jelezte, hogy a teheráni vezetés meggondolta magát korábbi ígéreteivel kapcsolatban, miszerint kész lenne befagyasztani a perzsa ország olajkitermelését.

A hét végén Khalid al-Falih Szaúd-Arábia olajminiszter azt mondta, hogy ha lesz megállapodás, ha nem, mindenképpen létrejön az új piaci egyensúly. Ez ellentétben áll a korábbi nyilatkozatokkal, amelyek azt mutatták, hogy a rijádi vezetés nagyon rajta van a termeléscsökkentési megállapodás megkötésén.

Durva lejtmenet jöhet

A szakértői értekezlet résztvevői a Bloomberg kérdésére válaszolva azt mondták: nem biztosak abban, hogy létrejön-e a termeléscsökkentési megállapodás. Az árutőzsdei befektetők ennek megfelelően reagáltak: eladásaik nyomán két százalékkal, hordónként 47 dollár alá csökkent a Brent ára.

Az elemzők egy része, köztük a Morgan Stanley és a Macquarie szakértői úgy vélik, hogy ha nem jön össze az egyezség az OPEC szerdai ülésén, akkor szakadékba zuhanhat az olajár. Akár 35 dollár/hordóig tarthat a szánkázás.

Az OPEC olajminiszterei már gyülekeznek, ám Falihot csak keddre várják. Ez meg fogja rövidíteni a hivatalos tanácskozást megelőző informális egyeztetéseket, ami szintén megnehezítheti a megállapodás megkötését.