Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban szinte soha nem fogadtak el olyan sok jogszabályt, mint 2016-ban - adta hírül a gazeta.pl. A hatályba lépett 32 ezer gépelt oldalnyi törvény és rendelet 7,5 százalékkal több, mint 2015-ben, annak ellenére, már akkor is rekordot döntött a törvényalkotás. Utoljára 1918-ban, Lengyelország újraegyesítésének évében folyt ilyen "pánikszerű" törvénykezés Úgy tűnik, a radikális jobboldali Jog- és Igazságosság (PiS) kormánya ebben is az Orbán-kormány és a Fidesz példáját követi.

A felpörgetett törvénykezésről a "Lengyel gazdaság jogi környezete stabilitásának barométere" című vizsgálat adott számot.Az elemzésből az is kiderül, hogy tavaly egy törvény előkészítésén és elfogadásán átlag 77 napot dolgoztak a képviselők. Ennyi idő telt el aközött, hogy a Szejmhez benyújtották a javaslatot, és aközött, hogy a köztársasági elnök aláírta azt.

Egyre gyakrabban fogadják el a törvényeket gyorsított eljárással, azaz úgy, hogy nem a kormány, hanem egy képviselő vagy szenátor nyújtja be a tervezetet. Ez lehetővé teszi a társadalmi vita mellőzését, sőt még a parlamenti bizottsági véleményezés megkerülését is. A 2016-ban hatályba lépett rendeleteknek, törvényeknek csaknem fele közvetlenül a cégek életét befolyásolta. A leggyakrabban jogi-bírósági kérdéseket érintettek.