Egy orosz-ukrán együttműködéssel készült hordozórakéta sikeresen pályára állított egy európai uniós kommunikációs műholdat. A kilövést a Csendes-óceánon úszó orosz platformról hajtották végre - jelentette a Moscow Times. Úgy tűnik, hogy ha űrhajózási együttműködésről van szó, az oroszok, az ukránok és az európaiak is fittyet hánynak a közöttük kialakult politikai konfliktusra.

A tengeri rakétakilövő úszó sziget az orosz Energia Rocket & Space Corporation kezében van, amelynek székhelye a kaliforniai Long Beachen található. A műhold a hangzatos Eutelsat 3B névre hallgat, felbocsátását az Airbus Defence & Space rendelte meg. A hordozóeszköz az orosz cég Zenit-3SL rakétája - idézte a hírportál a vállalat sajtóközleményét.

A Zeniteket a kelet-ukrajnai Juzsnoje tervezőiroda gyártja 70 százalékban Oroszországból beszerzett alkatrészek felhasználásával. A térségben súlyos feszültség alakult ki az oroszbarát félkatonai szeparatista csoportok és a kijevi vezetés között, miután Oroszország márciusban bekebelezte a Krím félszigetet. Az űrhajózási együttműködés azonban mindezt érintetlenül megúszta: az orosz és az ukrán cégek és alkalmazottaik a megszokott módon végzik munkájukat. Az Interfax-Ukraine hírügynökség egyenesen arról számolt be, hogy 2014 első negyedévében a válság ellenére felpörgött az ukrán űripar termelése.

Az Energia eddig 31 sikeres fellövést tudhat maga mögött úszó platformjáról, ám a hét eleji rakétaindítás előtt hónapokig nem történt semmi, mert 2013-ban kudarcot vallott az egyik kilövési kísérlet. A vállalat az Oroszország ellenhozott amerikai és európai szankciók miatt azzal a kellemetlen lehetőséggel nézett szembe, hogy az USA hatóságai felfüggesztik és visszavonják exportengedélyeit, amelyek szükségesek ahhoz, hogy orosz hordozóeszközök nyugati műholdakat állítsanak pályára. Ez a fenyegetés szerencsére a levegőben maradt.