Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Számos cikk szerzői látják katasztrofálisnak a Donal Trump elnökké választása óta eltelt egy évet, ám egy kis kutakodás után jóval árnyaltabb képet kaphatunk. A Bloomberg szerkesztőségi cikke enyhén szólva pikírt megjegyzéssel indít. Eszerint William Henry Harrison, az USA 9. elnöke éppen egy hónappal beiktatása után, 1841. április 4-én meghalt, amivel minden bizonnyal ő lesz az elnökök sorában az, akinek a legszörnyűbben sikerült az első éve, ám Trump jó eséllyel pályázhat a második helyre.

Pedig nem akármilyen borzalmakkal kell felvennie a versenyt. Ronald Reagant 1981-ben megsebesítette egy pisztolyos merénylő, James Garfieldet 1881-ben agyonlőtték, Abraham Lincoln megválasztása után 1961-ben kitört a polgárháború. Mindegyiküknek baljóslatú vagy még rosszabb volt az első éve.

Feketelista

A Bloomberg szerkesztői kudarcok sorozatának látják a Trump 2017. januári beiktatása óta eltelt kormányzást. Az elnök nem tudta visszavonatni és lecserélni elődje egészségügyi rendszerét (Obamacare), amelyet ezerszer elátkozott választási kampányában. Nem talált elég ember kormányapparátusába és kénytelen volt elfogadni több vezető tisztségviselő lemondását.

Egyre mélyebbre ásó vizsgálat folyik volt kampánycsapatának orosz kapcsolatairól, amit ő maga is felturbózott azzal, hogy kirúgta az FBI igazgatóját minden bizonnyal azért, mert nem volt hajlandó leállítani hivatal kutakodását ez ügyben. Sehol sem tart a mexikói határra szintén ezerszer beígért fal építése és nem állt elő az elnök ugyancsak ezerszer elismételt infrastruktúra-fejlesztési tervével sem.

Trump túl van néhány kinevezésen a Legfelsőbb Bíróságba és a Fed élére, néhány szabályozást enyhítettek az elmúlt hónapokban, ám ezek kevést vigaszt nyújtanak azért, hogy a legfontosabb ügyekben nincs érdemi előrelépés. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint csak az amerikaiak harmada szerint végez jó munkát az elnök, és ez az arány még romolhat, miután az orosz ügyekben folyó vizsgálat megtalálta Trump két volt közeli munkatársát.

Elpazarolta

Az ingatlanmágnás teljesen felkészületlenül vette kezébe az USA kormányzását és az első évét a Bloomberg szerkesztői szerint elpazarolta. A hibái a következő évben is üldözni fogják. Aligha lesz képes például kiépíteni a kormányzati stábot és ha elő is állna végre egy összefüggő programmal, annyira maga ellen fordította a republikánus többségű kongresszust, hogy nehezen tudná végrehajtani azt. Az egyetlen dolog, amelyben még egységesek a végrehajtó és a törvényhozó hatalom irányítói az adócsökkentések ügye.

Persze elképzelhetjük, hogy minden rendbe jön. Az orosz ügyek vizsgálata zsákutcába jut, az adóreform elindul és még egy infrastruktúra-fejlesztési terv, valamint még egy a bevándorlást újraszabályozó, komoly törvénymódosítás is előkerül az asztalfiókból. Csak valahogy nagyon-nagyon nehéz hinni ebben - olvasható a Bloomberg szerkesztőségi cikkében.

Ijesztő jövő

Valószínűbb, hogy a második év is olyan lesz, mint az első: zűrzavaros, szervezetlen, az elnök főként rajta kívül álló eseményekre fog reagálni. Ez nyugtalanítóvá teszi a belpolitikát, ám ami a nagyobb baj, riasztóvá az USA külpolitikáját. Trump fő hibái: a lobbanékonyság, a felkészületlenség és az, hogy nem hajlandó hallgatni a tanácsadóira, főként ezen a területen veszélyesek, elég az atomfegyverrel fenyegetőző Észak-Korea jelentette kockázatokra gondolni.

A Bloomberg szakírói úgy látják, nem lehet előre megmondani, mi lesz az a válság, amely komoly fenyegetést jelent majd az USA-ra vagy akár az egész világra, csak az a biztos, hogy Trumppal a hadsereg főparancsnoki székében nem alhatnak nyugodtan az amerikaiak (sem). A jövő előrejelzése sosem könnyű, ám a vízió nélküli és felkészületlen elnök szereplése folyamatosan rémületet gerjeszt.

Rendíthetetlen hívek

A Guardian azonban azt tapasztalta az Egyesült Államokban, hogy nem ilyen egyértelmű a kép. A brit sajtóorgánum munkatársai felkeresték Pennsylvania állam Northamton megyéjét, amely az egyik jellegzetes, mintaadó térség a választásokon. Akikkel itt találkoztak, azok továbbra is határozottan támogatják Donald Trumpot.

Ne feledjük: ebben a megyében kétszer szavazott a többség a demokrata Barack Obamára a republikánus ingatlanmágnás feltűnése előtt. Az elnök bázisa csak a pillanatnyi benyomások alapján szavazók, illetve a tiltakozó voksokat leadók körében morzsolódott le valamelyest. A helyiek elmondása szerint van különbség a Trump-szavazók és azok között, akik 2016. november 8-án rá szavaztak. Az előbbiek még mindig szenvedélyesen támogatják. Ezért ha idén novemberben megismételnék a választást, szorosabb eredmény születne, mint tavaly.

Lehangoló kép

Vannak azonban olyanok, akik szerint a Trumpot hatalomra segítő társadalmi feszültség mélyebb és a politika szintjén nem is magyarázható. Egy állandó, mélyről fakadó, érdes vita folyik az ország helyzetéről, amely olyan érzetet kelt, mintha az ember egy lepusztult rozsdaövezetben játszódó film szereplője lenne.

Van aki úgy véli, kaotikus politikai kampány kísérné, ha Trump manapság próbálná megszerezni az amerikaiak bizalmát az elnökké választásához. A gond mélyebben van, mint a politika, abból fakad, ahogy az emberek egymáshoz viszonyulnak, ahogy egymással bánnak és beszélnek.

Egy helyi kisbolt tulajdonosa úgy látja, hogy az embereknek kifordul a gyomruk mindentől. Semmi sem érdekli őket. Adócsökkentés - ki hiszi el? Egészségügy - mit érint ez engem? A boltos azt tapasztalja, hogy legalábbis a környezetében hitetlenné váltak az emberek. Az amerikaiak immáron nem hisznek semmiben, mindent elborított az apátia.

A nyitókép forrása: Brendan Smialowski, AFP