Az ukrán központi bank emellett - a pénzügyi portál szerint - intervencióval próbálja megakadályozni a pénz menekülését az országból. Az új szabályok holnaptól, azaz szeptember 2-tól lépnek hatályba.

Eszerint "Ukrajna területén úgy a rezidens, mint a nem rezidens kibocsátók elektronikus fizetési eszközeivel hrivnyában" vehető fel készpénz. A magánszemélyek kizárólag hrivnyában kaphatják meg a számukra külföldről átutalt devizát, ha az nem devizaszámlára érkezik.

Emellett a jegybank bevezeti a T+2 napos elszámolási rendszert a bankközi devizapiacon. Ez azt jelenti, hogy a bankok az ügyfeleiktől származó megbízásaikat úgy teljesíthetik, hogy egy analitikus számlára előre átutalnak bizonyos mennyiségű hrivnyát, majd erről a számláról legkorábban az átutalástól számított harmadik munkanapon hajthatnak végre devizavásárlást a bankközi piacon.

A rendeletben szereplő egyéb korlátozások értelmében a nem rezidens ügyfelek nem törleszthetik előre devizában hitel-, illetve kölcsönszerződéseiket, és fedezet nélküli műveletek nem hajthatóak végre a bankközi devizapiacon. A jegybank a következő három hónapra meghosszabbította azt az előírást, miszerint egy személy naponta legfeljebb 15 ezer hrivnya (276 150 forint)értékben vásárolhat valutát, illetve vehet ki pénzt devizaszámlájáról.

A jegybank a korlátozások bevezetésével a társadalmi-politikai feszültségre, bizonyos kockázatokra és a helyzet bizonytalanságára, valamint az "Ukrajna területén folyó terrorellenes művelettel" - ez a kelet-ukrajnai harci cselekményeket takarja hivatalos szóhasználatban - összefüggő gazdasági problémákra reagált. A bank szerint az új mechanizmusok bevezetésével ezentúl nem lehet pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására használni az ukrán pénzügyi rendszert, illetve az segítheti a devizapiaci helyzet normalizálását.