Négyzetméterenként ezer euró fölé is emelkedtek az ingatlanárak Romániában, amire négy éve nem volt példa. Országosan egy év alatt 9,8, az egy hónappal ezelőttihez képest 4,5 százalékkal drágultak a lakások.

A lakásárak - ami a magyar olvasók számára meglepő lehet - Kolozsváron már korábban is magasabbak voltak, mint Bukarestben - derül ki a Mediafax által közzétett adatokból. Az Imobiliare.ro szakportálra hivatkozó cikk szerint Kolozsvár és Bukarest az a két város, ahol az ingatlanárak ma már meghaladják a négyzetméterenkénti ezer eurót.

Kolozsváron egy hónap alatt három százaléknyit emelkedtek az árak, az átlagár ma már eléri az 1 186 eurót. Ez a tavaly februári összegekhez (1 028 euró) képest 15,4 százalékos emelkedést jelent. A használt lakások 2,6 százalékkal drágultak, elérve az 1 204 eurót, az újabbak pedig 3,2 százalékkal, átlagosan 1 161 eurónál állapodva meg.

Hasonlóak az árak Bukarestben is, ahol 1 089 euró a használt lakások négyzetmétere, ez egy hónap alatt 3,3, egy év alatt 5,3 százalékos emelkedést jelent. Az új lakások négyzetméterenkénti ára eléri az 1 123 eurót.

Brassóban, Temesváron és az Erdélyen kívüli városokban is alacsonyabbak a lakásárak, itt az ezer eurót már nem éri el. Az átlagár 912 euró Brassóban, 970 euró Temesváron és 888 euró Iasiban - közölte a hírügynökség, amely már pszichológiai határnak nevezi az ezer eurós összeget.