Az ukrán válsággal kapcsolatban Oroszországgal szemben életbe léptetett gazdasági szankciókról szóló rendeletet csütörtökön délután tették közzé az Európai Unió hivatalos lapjában, így a büntetőintézkedések augusztus 1-jétől léptek életbe.

Oroszország szerdán jelentette be, hogy gyakorlatilag teljeskörű embargót vezet be a lengyel zöldség- és gyümölcsimportra augusztus 1-jétől. Moszkva egyúttal jelezte, hogy a zöldség- és gyümölcsimport behozatali tilalmát várhatóan az EU egészére is kiterjeszti.

Varsó szerint politikai okai vannak az orosz döntésnek, Moszkva így bünteti meg Lengyelországot az ukrán válsággal kapcsolatban képviselt álláspontjáért. Janusz Piechocinski azt mondta, hogy az idén eddig az Oroszországba irányuló export 7 százalékkal, Ukrajnába pedig 26-29 százalékkal csökkent.

A lengyel központi bank előrejelzése szerint az idén 3,6 százalékkal nő a lengyel GDP a tavalyi 1,6 százalék után. Lengyelország tavaly 8,1 milliárd euró értékben exportált Oroszországba, ebből 316 millió euróért zöldséget és a gyümölcsöt.

Az EU három éve, 2011-ben 1,2 milliárd euróért adott el gyümölcsöket és 886 millió euróért zöldségeket Oroszországnak.