Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elsősorban az Európai Unió jövőjéről, valamint az európai gazdasági és biztonsági helyzetről tárgyalnak az úgynevezett slavkovi hármas - vagyis Ausztria, Csehország és Szlovákia - kormányfői és a francia köztársasági elnök az ausztriai Salzburgban - jelentette be Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a kormány honlapján. A hírről az MTI számolt be.

A slavkovi hármast (S3) Csehország, Szlovákia és Ausztria hozta létre 2015 januárjában a kormányfők találkozóján a dél-morvaországi Slavkovban (régi nevén Austerlitz). A csoport jelenlegi elnöke Ausztria.

A prágai közlés szerint az augusztus második felére előirányzott találkozón Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák kormányfő, Christian Kern osztrák kancellár és Emmanuel Macron francia elnök vesznek részt. A közös tárgyaláson kívül kétoldalú találkozókat is tervbe vettek. Sobotka például Kernnel és Macronnal is külön megbeszélést folytat majd.

A slavkovi háromszög országainak kormányfői legutóbb június második felében Brünnben találkoztak. Robert Fico szlovák miniszterelnök akkor újságírók előtt azt állította, hogy az S3 együttműködés nem a visegrádi csoport (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) alternatívája, hanem újabb lehetőség a szomszédság előnyeinek kihasználására.

"Gyakran felmerül a kérdés, hogy nem keresünk-e alternatívát a már meglévő együttműködési formákhoz, mint amilyen például a V4. Megállapíthatjuk, hogy mi elsősorban azt a lehetőséget keressük, hogyan lehet kihasználni a szomszédság előnyeit országaink számára, és olyan problémákra összpontosítunk, amelyeket jobban meg lehet oldani hármasban, mint a megszokott kétoldalú alapon" - szögezte le Fico. Hozzátette: a szlovák kormány támogatja ezt a háromoldalú együttműködést és annak fejlesztését.