Az afrikai kontinens 11 országának egészségügyi miniszterei tanácskoznak Ghána fővárosában, Accrában, hogy választ találjanak az egyre súlyosabb Ebola-járványra - jelentette a BBC. Eddig 763 személy fertőződött meg, akik közül 468 vesztette életét. A végső szakaszában külső és belső vérzést okozó Ebolának nincs ellenszere, csak a betegek izolációjával lehet fékezni a terjedését. Szoros orvosi felügyelettel 90 százalékról 60 százalékra lehet leszorítani a halálozási arányt.

A hatóságok szerint a mostanra Afrika számos országára kiterjedt járvány a legsúlyosabb és legpusztítóbb Ebola-fertőzés, amely valaha kitört. A WHO szerint drasztikus beavatkozásra van szükség annak érdekében, hogy ne jusson el még távolabbi helyekre a járvány. A szervezet szóvivője szerint abban bíznak, hogy az accrai tanácskozással javítani tudják a már érintett országok együttműködését.

Fegyverbe!

Az első és legfontosabb teendő a határok lezárása lenne, ám ez lehetetlen. Afrikában mindennapos dolog, hogy az emberek szabadon járkálnak a hivatalos határokon át rokonaikhoz és ismerőseikhez. A hatóságok és a nemzetközi egészségügyi segélyszervezetek emberei igyekeznek követni azokat, akik megfertőződhettek, ám a lakosság gyanakvása miatt ez egyre nehezebb - derül ki az Orvosok Határok Nélkül szervezet helyszínen tartózkodó tagjainak beszámolójából. A lappangási idő miatt 21 napig kell megfigyelni valakit ahhoz, hogy kiderüljön megfertőződött-e vagy sem.

A civil szervezet szerint az egészségügyi hatóságoknak sürgősen javítaniuk kellene a lakosság tájékoztatását a veszélyről. Ehhez meg kellene nyerni a helyi vezetőket a legalacsonyabb szinttől a magasabbakig. Rendkívüli helyzettel nézünk szembe, azért több erőforrást kell mozgósítani a válság kezelésére, illetve arra, hogy megszerezzük a helyi közösségek támogatását az Ebola elleni harchoz - fogalmaz az Orvosok Határok Nélkül helyi tevékenységét irányító vezető.

Életveszélyes bújócska

Nagyon nehéz segíteni a veszélyeztetett afrikaiakon - mondja dr. Edmund Newman angol virológus, aki a WHO megbízásából egy ideig a helyszínen dolgozott. A helyiek nehezen értik meg és gyanakvással kezelik a külföldieket, függetlenül attól, hogy segíteni érkeznek a falujukba. A legnagyobb gond, hogy sok család nem jelenti be, ha egyik tagja megbetegedik, így ezek az emberek nem jutnak el az izolációs központokba, és tovább fertőznek. Egyes családok kifejezetten elrejtik az idegenek szeme elől a bajba került családtagot vagy annak holttestét.